Pratite nas

Bijeli grad

Objavljeno

na

Prvi kolovoški dani u Münchenu ni počemu se ne mogu označiti kao ljetni. Vikend je bio kišovit, dok je danas pomalo, stidljivo izišlo sunce, praćeno polaganim povjetarcem.. U staroj jezgri grada, na Marienplatzu je živo. Ljudi  užurbano dolaze i odlaze, izlaze i ulaze u utrobu zemlje „hvatajući“ svoje tramvaje, kao u svakoj velikoj njemačkoj metropoli. U zraku lebdi nekakav pritisak. Moji poznanici,koje sam ovih dana slučajno sretao u gradu,odreda su se žalili na glavobolju. Prebacivao sam im da je to od koje popijene „više“,a priznao sam sebi da je i u meni bio isti osjećaj ,iako nikada nisam imao problema sa krvnim tlakom.A i ja sam zadnjih dana dobro pio,kao da se nesto uvuklo u mene. Nakon duge šetnje i razgledavanja predivnog münchenskog  centra, koji je najljepši ipak u svibnju i lipnju mjesecu, odlučio sam se vratiti doma podzemnom željeznicom. Svugdje je gužva. Ulazim u „tricu“koja će me dovesti do moje kuće u predgrađe, gdje živim već  šest godina. Iako je gužva, u kupeu je ipak tišina.

Kronična  nostalgija

bregava-riverNekakva bolesna tišina  u toplom i dugom kupeu. Neki su udubljeni čitajući knjige i novine,neki bilježe nešto u svoje bilježnice,a neki su, kao ja, udubljeni u svoja razmišljanja,koji mi se uvijek vraćaju kad ostajem sam.Moj Bože,kako mi misli brzo odlete,i uvijek na ista mjesta: Hercegovina. Mostar, Čapljina, Stolac i….. moje Dubrave, Prenj, Brestovace….

Nadolaze mi misli, kao tko sad sjedi u San Marku na Piletu, jeli Četka svratio kod „Žutog“na veliku karlovačku,nabavi li Pero male flašice „Kiseljaka“, šta mi rade roditelji,braća,sestra?…. Opet mi se u misli vrati pitanje moje drage prijateljice Vesne Butigan: koje mi je postavila pretprošle godine -imam li još nostalgije za rodnim krajem kao prvih godina. Ne,odgovorio sam joj tada. Ne, nego još jače i više se javlja što sam stariji.

Ovdje sunce  nema  takav  sjaj

Ta moja razmišljanja prekide zvuk harmonike i neke meni nepoznate ruske pjesme,koja je postajala sve jača,kako se približavala mom kupeu.U tom trenutku mi se ,sa osmijehom na licu približavala Vesna,poznanica koju nisam vidio „cigansku godinu“.Razmijenišmo par  pitanja uobičajenih za one koji se nisu vidjeli duže vremena.Nakon male stanke reče mi,nekako sa drhtavim glasom kao da joj je sve propalo: “Ovdje nije nebo plavo i sunce nema takav sjaj kao u mom gradu“.Onda mi je počela pričati svoju „storiju“,koju smo svi,manje-više, u tuđini doživjeli.Pričala je sa sjetom kako je nekada davno došla iz prekrasnog grada na Neretvi u bavarsku metropolu.Ona ga zove„Bijeli grad“.Tih godina je bio crn,kao crni đavao ali kaže“svjetlost i sol zemlje“nisu dali da zli mrak  pobjedi.Mislila je tada da je došla iz zemaljskog  pakla  u zemaljski raj,a sada se pita jeli ovaj život koji danas ima uopće zemaljski raj. i pita se jeli sve što sija samo zlato?.Uspjela je proširiti horizonte,poslovno je i finansiski uspjela,ali uvijek tinja želja za Bijelim gradom.Budi se čežnja za toplinom,čistoćom srca,žuljevitih ruku naših predaka i roditelja naših,za cvijećem koji miriše i onda kada je uvenulo i za kišom koja topi škrtu hercegovačku zemlju.Sebe vidi kao stabiljku koju su nasilno isčupali i presadile  u hladnu zemlju,bez životnih sokova i soli.Neretva se valja prema jugu,preda svoju stoljetnu priču  i nesluša šta joj ona,Vesna, govori,Priča ona i ponavlja kao papagaj ali oni dolje nemaju vremena za nju, misli ona..Istu priču ponavlja svojim njemačkim prijateljima,slušaju je ali su priče razdvojene  milijunima godina i tako razdvojeno,nikad zajedno.

Sol na ranu

Redovito odlazi u Mostar,posjeti svoje i opet se vraća,još tužnija,još nesretnija jer odlazeći stavlja sol na otvorenu ranu,koja još više peče,boli…Ponese kaže mirise grada,poneku pjesmu za trenutke kada čežnja postane nesnošljiva,novci bezvrijedni i kada suze zamagle pogled. Prebire zrnca krunice moleći Kraljicu Mira za još malo snage,za trunku,za mrvicu sreće. Odgojena u kršćanskim duhu, nosi se sa ovim ludim, liberalnim i nadasve blesavim vremenima. Vesni se roje misli,može se knjiga napisati,a meni se približivala stanica.Pozdravili smo se srdačno .Izlazeći iz utrobe bavarske zemlje rekao sam sebi da ova priča nije kao ostale,,stoga sam je  htio zabilježiti kako ne bi otišla u zaborav.

Miroslav Pažin           

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

20. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Briglević

Svečanom procesijom i misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine obilježena je 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima iz Hrvatske i inozemstva.

Procesiji i misnom slavlju koje se održalo u zagrebačkoj katedrali nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćio je MORH

U obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a. Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga RH, a u procesiji su sudjelovala tri službena stijega: Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan.

Foto: MORH/ K. Briglević

“Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos”, rekao je mons. Bogdan i poručio kako u središtu i ove mise moraju biti Isusove riječi na Posljednjoj večeri: “Ovo je moje Tijelo. Ovo je kalež moje krvi. Ovo činite meni na spomen. Spomen na Isusa daruje nam život, a zaborav nas vodi u smrt. U svakodnevnom životu možemo iskusiti kako je zaborav nešto vrlo opasno, na svim razinama. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti.

Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti”, poručuje mons. Bogdan. Ovom se prilikom osvrnuo i na činjenicu kako u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima.

“Tko javno zastupa kršćanske vrjednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan. Kako dakle shvatiti Isusove riječi iz evanđelja? Isusovo breme je lako jer ga On nosi zajedno s nama. Nasljedovati Krista znači uzeti križ na se, biti spreman na žrtvu, prihvatiti patnju. Ali to ne činimo sami, kao pojedinci, nego kao zajednica: u našim kapelanijama, u našoj biskupiji, u Crkvi Kristovoj. Crkva je mistično tijelo Kristovo”, rekao je mons. Bogdan.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako su Hrvatska vojska i Crkva neraskidivo povezani još od vremena Domovinskog rata te da je vjera oslonac hrvatskom vojniku kojemu je duhovna potpora važna u obavljanju zahtjevnih zadaća. “Vojni ordinarijat na čelu s vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom prisutan je u svim aktivnostima koje provode Ministarstvo obrane i Oružane snage. Poštujući svu potporu koju je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj pružao Oružanim snagama tijekom Domovinskog rata, Ministarstvo obrane njeguje i podupire sve aktivnosti vezane za duhovnu skrb pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane”, poručio je ministar.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Foto: MORH/ K. Briglević

 

Krstičević: Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari