Pratite nas

Vijesti

Bijes naroda prvo će osjetiti Ivo Josipović

Objavljeno

na

Ne treba se puno naprezati kako bi se prisjetili razloga zbog kojih Ivo Josipović ne zaslužuje novi mandat na Pantovčaku. Već ranije sam upozoravao kako je u sadržajnom, političkom, smislu Ivo Josipović vjerni sljedbenik politike Stipe Mesića.

Politika koju provodi aktualni predsjednik države ne provodi se više kao u Mesićevo vrijeme sirovim metodama i sukobima, ali u svojoj perfidnosti i konačnim ciljevima jednako je, ako ne i više, opasna za jedinstvo i opstanak države. Odgovornost zbog podjela i sukoba unutar nacionalnog tkiva prevelika je da bi se Josipović mogao opravdati i zaslužiti novi mandat na čelu države. Ivo Josipović od svog uspona u Predsjedničke dvore nastupa i djeluje kao predsjednik SDP-ovih glasača i samo jednog dijela, manjeg, građana. Jeste li u ovih četiri godine njegova mandata osjetili kako je to i Vaš predsjednik, kako zastupa i vaša uvjerenja, poglede i stavove? Ne, Ivo Josipović postavši predsjednik države formalno je zamrznuo članstvo u SDP-u, a u praksi je postao prvi čovjek SDP-a. S mjesta predsjednika države, dakle čovjeka koji bi u trenutku izbora trebao predstavljati sve građane i skrbiti o nacionalnom jedinstvu, Josipović je prostituirao funkciju predsjednika i pretvorio se u još jednog komitetskog kadrovika i planera.

U gotovo svakoj javnoj raspravi, sukobljavanju svjetonazorskih pitanja u javnosti i između političkih stranaka Josipović je redovito podržavao isključivo SDP-ove stavove. Ne samo da ih je podržavao nego je često predvodio javne kampanje i nastupao kao zagovornik jedne parlamentarne grupacije. Predsjednik u javnim istupima redovito naglašava kako je on po uvjerenju socijaldemokrat pa se, kako ističe, njegovi stavovi često podudaraju sa socijaldemokratskom vladom. Međutim, Josipović je zaboravio kako je on prije svega predsjednik svih građana, a potom socijaldemokrat. Nervoza Ive Josipovića svakim je danom sve veća kako se približava izborna godina. Pritom aktualni predsjednik vješto reklamira svoje navodne sukobe sa premijerom Milanovićem i vladom kako bi se tobože postavio kao faktor stabilnosti zemlje. Međutim, već u narednom nastupu Josipović udara na „ustaške aveti“ i „ljutu desnicu“ kako bi pokazao vlastitom korpusu da je on ipak dijete SDP-a.

Najveća opasnost za Josipovićev novi mandat, pod uvjetom da desnica na izbore ne izađe sa desetak kandidata kao do sada, je njegovo poistovjećivanje sa SDP-om u narodu. Prepozna li narod Josipovića kao mozak SDP-a, stvarnog kadrovika na HRT-u u ministarstvima, gospodarskom i političkom životu, biti će to prva žrtva iz redova jedne katastrofalne vlade. Upravo to Josipović želi izbjeći pod svaku cijenu pa se u posljednje vrijeme počeo javno distancirati od sve omraženijeg Milanovića dok u isto vrijeme tajno i dalje vuče sve konce u SDP-u.

Aktualna SDP-ova vladajuća garnitura svjesna je kako će na narednim parlamentarnim izborima doživjeti potpunu propast stoga će im u narednom razdoblju prioritet biti spasiti „svog“ predsjednika na Pantovčaku. Sve bi to bilo moguće kada bi se narod odrekao pamćenja, tada bi i Josipović bio siguran na još jedan mandat u udobnoj fotelji, ali narod pamti, a ponekad i vrati.

 

Željko Primorac/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari