Bilateralni sastanci Predsjednice na marginama Opće skupštine UN-a

1
Ured Predsjednice

Na marginama 71. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je odvojene bilateralne sastanke s predsjednikom Vlade Australije Malcolmom Turnbullom i predsjednikom Vlade Republike Iraka Haiderom al-Abadijem.

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Turnbull razgovarali su o velikim mogućnostima bilateralne suradnje, pogotovo na područjima brodogradnje, obrazovanja te IT sektora.

Premijer Australije je pokazao veliko zanimanje za „Inicijativu triju mora“, a razgovaralo se i o mogućnostima i potencijalima suradnje u kontekstu povezivanja država Jadrana, Baltika i Crnog mora.

Razgovara je bilo i o izbjeglicama te migracijama kao jednom od najvećih izazova današnjice. Predsjednica i Premijer osvrnuli su se u razgovoru i na veliku te iznimno aktivnu hrvatsku zajednicu u Australiji.

S premijerom Iraka, hrvatska Predsjednica razgovarala je o potencijalima međusobne suradnje. U tom smislu, Predsjednica je kazala kako Hrvatska ima bogato iskustvo u graditeljstvu i infrastrukturi kao i u proizvodnji hrane koja ima halal certifikat, a predsjednik iračke Vlade interes je iskazao i za hrvatska iskustva i tehnologiju na području razminiranja.

Iskazan jer i veliki interes za jaču suradnju na području turizma. Prilikom susreta razgovaralo se i o događanjima u zemljama jugoistočne Europe, a veliki naglasak stavljen je na izbjegličku i migrantsku krizu. U kontekstu sigurnosti, dvoje sugovornika složili su se kako je radikalizacija iznimno opasna.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom jučerašnjeg dana održala je bilateralni sastanak s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom s kojim je razgovarala o jačanju suradnje dviju država. Predsjednik Porošenko iskazao je posebni interes za iskustvo Hrvatske u procesima mirne reintegracije, suživota i izgradnje mira.

Danas, tijekom poslijepodneva Predsjednica Republike sudjelovat će u općoj raspravi na 71. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda i obratit će se na temu „Ciljevi održiva razvoja: Opći poticaj za preobrazbu svijeta“.

facebook komentari

  • Tyrex Rex

    Što bi tek bilo da nije plavuša.