Connect with us

Vijesti

Biomehanika: Švicarski znanstvenici izradili robota koji trči poput mačke

Objavljeno

-

Zahvaljujući nogama čiji dizajn vjerno oponaša mačju morfologiju, znanstvenici na EPFL Biorobotics Laboratory (Biorob) u Lausanni razvili su prototip četveronožnog robota koji oponaša geparde i njihovu brzinu kretanja.

Robot je još u eksperimentalnoj fazi, a služit će kao platforma za daljnja istraživanja u motorici i biomehanici. Iako nema glavu, i dalje možete sa sigurnošću kazati o kojoj je životinji riječ jer je zaista oblikovan kao mačka.

Dizajn nogu robota-mačke, koje su vrlo stabilne i brze, osobito na neravnim terenima, omogućuje mu da trči brzinom oko sedam svojih dužina u sekundi, odnosno oko 1,4 m/s.

Premda nije agilan kao prava mačka i dalje ima izvrsne auto-stabilizacijske karakteristike kada trči u punoj brzini ili kada se kreće malim koracima.

Osim toga, robot je izuzetno lagan, kompaktan i robustan te se može lako sastaviti od materijala koju su jeftini i dostupni.

Svaka noga napravljena je iz tri dijela koji su proporcionalni onima u mačake. Opruge se koriste kako bi oponašale tetive, a maleni motori koji energiju pretvaraju u pokret koriste se kao zamjena za mišiće.

Pogledajte video:

tehnoklik

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas