Pratite nas

BiH

Birači trebaju tražiti promjene sistema, a ne ljudi

Objavljeno

na

Promjene, promjene, promjene! Sa svih strana bosanskohercegovačke birače se poziva da na ovim izborima izaberu promjene. Traže to od građana medijski komentatori i kolumnisti, politički analitičari, sami političari, stranke ali i dužnosnici međunarodne zajednice.

Piše: Jurica GUDELJ

Preciznije, američka administracija u BiH se proaktivno uključila u birački proces pozivajući građane da izađu na izbore te da izaberu promjene. U suprotnom, poručuju, nastavit ćemo ”šutjeti i trpiti”.
I političke stranke pozivaju građane da izaberu promjene. Tako se s predizbornih skupova većine stranaka obećava bolja sutrašnjica i, naravno, promjena.

Kakve promjene?

No, što nam konkretno mogu donijeti ”promjene” u izboru stranaka ili osoba koje će sutra upravljati državom? Imamo li, zapravo, i jedno novo lice ili organizaciju u političkoj ponudi?

Među ”glavnim igračima”  odnosno sedam ili osam najjačih stranaka, uključujući i DF Željka Komšića, nemamo niti jedno novo lice. Naravno, na svakoj od stranačkih lista ima ljudi koji su novi u politici, koji su mladi i neokaljani politikanstvom, no oni su na marginama svake od lista.

Zanimljivo je, međutim, kako se iz konotativnih poruka dijela sarajevske političke javnosti može iščitati kako su ”novi” upravo spomenuti DF i Željko Komšić, Živko Budimir i njegov SPP te Martin Raguž i njegova HDZ 1990. U nekim analizama u tom se kontekstu spominje i SBB Fahrudina Radončića.

Ipak, riječ je o ljudima koji su dugi niz godina u politici, a Komšić i Budimir su i glavni glumci procesa dekonstituiranja bh. Hrvata. Komšić je osam godina proveo u (uzurpiranoj)  fotelji hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a Budimir na isti način četiri godine u fotelji predsjednika FBiH.

I jedan i drugi su utjelovljenje neravnopravne političke pozicije Hrvata u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i stoga nikako ne mogu predstvljati promjenu, nego upravo aktualni negativni šovinistički obrazac političkog ponašanja u zemlji.

Martin Raguž je, pak, u politici od sredine 80.-ih godina prošloga stoljeća i proveo je niz godina na različitim funkcijama unutar političkog sistema BiH.
Ni u RS-u nema svježih lica. Lideri oporbe poput Bosića, Ivanića ili Čavića su već bili dijelom vlasti, a sami su već desetljećima političari.

Mijenjati sistem

Bez obzira tko pobjedio na izborima 12. listopada, to samo po sebi neće donijeti promjenu u državi. U BiH su manji problem osobe koje obnašaju vlast, a veći sistem unutar kojeg djeluju.
Politički sistem BiH generira fenomene poput Komšića i Budimira, korupciju, građane nelojalne državi, stranke koje parazitiraju na proračunima…

Luđačka košulja navučena u Daytonu, a dodatno zavezana intervencijama visokih predstavnika na Ustav, neprestano proizvodi političke krize, koje se u BiH ne smijenjuju nego se roje.
Izabrani politički predstavnici triju naroda, bez obzira o komu se bude radilo, nakon 12. listopada će pred sobom imati gargantuanski posao – ispraviti manjkavosti političkoga sistema BiH.

U prvom redu to znači praktično provođenje principa da svaki narod sam sebi bira predstavnike, što bi eliminiralo mogućnosti proizvođenja novih fenomena Komšić ili nove notorne platforme.
Prvi zadatak pred sljedećom vladajućom garniturom u BiH bit će uspostava izbornih jedinica u FBiH i to na način da Hrvati sami sebi mogu izabrati političke predstavnike.

Tek nakon toga možemo očekivati promjene. Do sada su se mijenjale koalicije, stranke u vlasti i sami ministri, no rezultat je uvijek bio isti – poražavajući.
Moramo krenuti mijenjati nelogičan i nepravedan sistem. To je prvi korak ka istinskim promjenama u bh. društvu.

izvor:dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari