Pratite nas

Događaji

Biskup Dražen Kulteša: ‘Na djelu je udar na prirodni moralni sustav, žele promijeniti deset Božjih zapovijedi!’

Objavljeno

na

Više desetaka tisuća vjernika iz Hrvatske i inozemstva okupilo se u nedjelju na središnjem misnom slavlju u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, vrhuncu 10-dnevne manifestacije Dani ludbreške Svete Nedjelje, a predvodeći misu u Zavjetnoj kapeli porečko-pulski biskup Dražen Kulteša posebno je naglasio važnost istine i očuvanja prirodnoga moralnog sustava.

[ad id=”68099″]

Svetkovina Presvete Krvi Kristove svake godine u Ludbreg dovede i brojne osobe iz političkog života Hrvatske, a pokrovitelj manifestacije i izgradnje Zavjetne kapelice i Svetišta je Hrvatski sabor, prema zavjetu iz 1739. godine.

Današnjem slavlju u Ludbregu nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.
U pozdravnom govoru okupljenim hodoćasnicima Leko je rekao da je ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove nezaobilazno mjesto molitve, okupljanja te promišljanja vjernika i građana.

Svetište u Ludbregu predstavlja najčvršću veza između dviju institucija, Crkve u Hrvatskoj i Hrvatskog sabora, kazao je. Obje te institucije, dodao je, vjekovima su brinule o interesima hrvatskog naroda te ga u najboljoj vjeri štitile od raznih nedaća. Za Hrvatski sabor Ludbreg je mjesto moralne obveze i odgovornosti prema građanima, rekao je predsjednik Sabora.

Leko se u svom govoru kratko osvrnuo i na aktualnu političku i gospodarsku situaciju u Hrvatskoj. Podsjetio je da je prošle godine u Ludbregu poručio kako je Hrvatska, nažalost, podijeljena zemlja, a razlozi su i ekonomski i svjetonazorski. Smatra da su duh zajedništva i vjera u budućnost te optimizam i vedrina duha kojih je bilo prije dvadeset godina, pomalo izgubljeni i pali u zaborav.

Stoga je pozvao na suradnju i toleranciju te dijalog u društvu.

Predsjednik Sabora Leko u ludbreškom svetištu se dotaknuo i skorih parlamentarnih izbora kada će, kazao je, saborski zastupnici položiti račune prema građanima. Ustvrdio je da se svatko od njih mora nositi sa svojom savješću i odgovornošću, ali da odgovornost leži i na biračima koji će svojim glasovima odlučivati u kojem će smjeru Hrvatska ići dalje.

Dodao je kako se sva pažnja treba usmjeriti daljnjem rješavanju gospodarskih i financijskih problema te učvršćivanju pozitivnih gospodarskih trendova. Leko je ocijenio da su upornošću i radom Vlade vidljivi rezultati na savladavanju krize, te ustvrdio da će rezultati uskoro biti bolji.

Leko je na kraju pozvao na molitvu za zajednički angažman na obnovi zajedništva svih hrvatskih građana. Pozvao je i na posebnu brigu za potrebite u društvu te obnovu vrijednosti rada.

Biskup Kulteša pozvao na čuvanje prirodnoga moralnog sustava

Današnje hodočasničko misno slavlje u Zavjetnoj kapeli predvodio je mons. Dražen Kutleša, porečko-pulski biskup, u zajedništvu s domaćinom mons. Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom.

Biskup Kutleša u propovijedi je poručio okupljenim vjernicima da Crkva nije samo u sakristiji, nego je ona uvijek naglašavala što je dobro, što je istinito i lijepo.

Posebno je ukazao na važnost istine, ali i na očuvanje prirodnog moralnog sustava, koji je sadržan u deset Božjih zapovijedi, a kojeg danas, naglasio je Kutleša, netko želi promijeniti.

Taj je prirodni moralni sustav, na udaru, upozorio je biskup Kutleša.

Poručio je kako je Crkva ta koja mora pozivati na istinu i prirodni moralni zakon, ali i da je zadaća političara, koje bira naroda, pokazati koji je ispravan put.

I biskup Kulteša ukazao je na važnost jedinstva i zajedništva hrvatskoga naroda. Pozvao je sve vjernike da svjedoče drugima svojim životom i ponašanjem, ali i da znaju obrazložiti drugima svoju vjeru.

Hodočasničkoj misi prethodila je svečana procesija s relikvijom Presvete Krvi od župne crkve Presvetog Trojstva.

Osim predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke te izaslanika hrvatske predsjednice potpredsjednika Sabora Željka Reinera na proslavi Presvete Krvi Kristove, uz brojne vjernike bili su i predstavnici lokalne vlasti i političkih stranaka te saborski zastupnici.

Današnjim središnjim misnim slavljem i poslijepodnevnim pobožnostima završava se manifestacija Deset dana Svete nedjelje koja je u Ludbreg dovelo, u posljednjih deset dana, između 150 i 200 tisuća vjernika i posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva.

Proslava Presvete Krvi Kristove je u spomenu na događaj iz 1411. godine kada je za vrijeme mise u kapelici sv. Križa, u dvorcu Batthyany, prema vjerovanju, došlo do čudesne pretvorbe misnog vina u Presvetu Krv Kristovu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari