Pratite nas

BiH

Biskup Komarica ponovo meta Dodikovih napada

Objavljeno

na

Bošnjački dopredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić jedini je dužnosnik u Bosni i Hercegivini koji je stao u obranu banjolučkog biskupa Franje Komarice nakog što ga je predsjednik RS Milorad Dodik ponovo napao i optužio ga kako “unosi nemir” svojim izjavama kojima upozorava na katastrofalan položaj Hrvata-katolika u tom entitetu.

“Nedopustivi su brutalni napadi na biskupa Komaricu koji je jedan od dosljednih boraca za jednakost svih građana u RS. Ovakva razina javne komunikacije i činjenica da se predsjednik jednog entiteta već nekoliko puta obračunava s biskupom čija bi prava trebao štititi samo su karakteristični za Dodika, koji je prvak u kršenju prava nesrba u RS-u i najveći kočničar europskog puta Bosne i Hercegovine. Vrlo je važno da građani i političari u Europi ovo čuju i znaju”, stoji u Salkićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je tako reagirao na Dodikovu izjavu, danu u četvrtak, u kojoj je rekao kako biskup Komarica iznosi “učestale netočne, tendenciozne i na momente zlurade navode” o stanju u RS i ugroženosti Hrvata koji tamo još žive.

Dodik je istodobno biskupu zaprijetio upozorenjem “da prestane koristiti njegovo i ime RS u ostvarivanju svojih ambicija”.

Bio je to Dodikov komentar razgovora s biskupom Komaricom kojeg je objavio bečki list “Kurier” i u kojemu je banjolučki biskup podsjetio na stradanja i progon katolika u RS-u te upozorio kako se onima koji, unatoč svim zaprekama, žele povratak neprestano stvaraju zapreke.

“Ponovna izgradnja se odvija sporo zbog birokracije Milorada Dodika koji ne daje dozvole ili se molbe prikazuju kao nekompetentne”, kazao je uz ostalo biskup Komarica.

Dopredsjednik RS Salkić ističe kako je u cijelosti suglasan s konstatacijom biskupa Komarice da su u Republici Srpskoj ugrožena prava Hrvata i Bošnjaka zbog trajne diskriminacije kojoj su izloženi.

“Činjenica da predsjednik entiteta traži od biskupa da prestane koristiti ime entiteta, pokazuje svu (Dodikovu) bahatost”, izjavio je Salkić pozvavši Dodika da prekine sustavnu diskriminaciju u RS-u i da počne poštovati ustav entiteta i donosi zakone koji su u interesu svih građana.

Biskup Komarica bio je meta izravnih Dodikovih napada i prijetnji 2017. godine kada ga je optužio da “hoda po svijetu i kleveće RS”.

Banjolučkog su biskupa, uz Dodika, brutalno napadali i mediji u RS kada je on ratna stradanja Hrvata u tom entitetu usporedio s Bleiburgom.

(Hina)

Biskup Komarica: Nestali smo pred očima političara i javnosti (VIDEO)

 

Biskup Komarica: RS je ubila moje svećenike i iskorijenila moju biskupiju

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Masovni prosvjedi u Bihaću zbog eskalacije migrantske krize

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Fena

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u subotu navečer u Bihaću kako bi prosvjedovali zbog eskalacije migrantske krize na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini  pri čemu su zahtijevali odlučnije angažiranje državnih tijela vlasti kako bi se taj problem napokon stavio pod nadzor.

Na središnji gradski trg prosvjednici su došli s transparentima s porukama poput “Bihać je naš”, a jedan od organizatora, vijećnik u Gradskom vijeću Sejo Ramić burno je pozdravljen kada je u govoru istaknuo da ovo nije prosvjed protiv migranata nego protiv vlasti koje ne poduzimaju ništa da bi njima stvorili uvjete za boravak, a građanima pružili sigurnost.

“Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju”, kazao je Ramić.

Neki od govornika zauzeli su se za to da se učini pritisak na vlasti kako bi se proglasilo izvanredno stanje te autobusnim prijevoznicima i Željeznici Federaciji BiH zabranio prevoz migranata prema Bihaću.

Prema podacima županijskog MUP-a u taj dio BiH svakog dana stiže između 100 i 150 ilegalnih migranata, a policija bilježi stalni porast broja izgreda vezanih uz migrante.

Dramatičan apel policije Unsko-sanske županije

Od početka godine u Unsko-sansku županiju je stiglo više od 10 tisuća migranata, no riječ je samo o onima koji su registrirani, a pretpostavlja se da ih je zapravo stiglo barem tisuću do dvije više.

Koliko ih točno sada boravi u tom području nitko ne zna. Posljednja je procjena da je riječ o nekoliko tisuća migranata koji planiraju nastaviti put prema Hrvatskoj, a koncentrirani su uglavnom na području Bihaća i Velike Kladuše.

Selam Midžić, tajnik Crvenog križa u Bihaću, kazao je da oni i dalje osiguravaju prehranu za oko 800 osoba koliko ih u prosjeku boravi u improviziranom migrantskom centru u ruševnoj zgradi nekadašnjeg bihaćkog učeničkog doma gdje migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

“Tražili smo da se državna tijela vlasti uključe, a to se do danas nije dogodilo”, kazao je Midžić.

(Hina)

Robert Valdec iz Bihaća: Migranti su pokupovali sve mačete i noževe

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Željko Komšić nije dobrodošao ni u Posavinu

Objavljeno

na

Objavio

Željko Komšić, koji je izabran glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana BiH Predsjedništva, nije dobrodošao u općinama Posavske županije, objavili su zajednički tamošnji načelnici, te su mu tako sve sredine od Bosanske Posavine do Središnje Bosne i Hercegovine u kojima žive Hrvati izrazile snažno protivljenje.

“Za nas Željko Komšić nije hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojeg su izabrali Hrvati“, navodi se u zajedničkom očitovanju načelnika općina Odžaka, Orašja i Domaljevac Šamca.

Načelnici Jakov Ivanković, Stanko Vincetić i Mario Jurkić ističu kako su Hrvati birali drugoga kandidata, te da sada Bošnjaci u Predsjedništvu imaju dva predstavnika Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

„Smatramo, kao i druge općine s većinskim hrvatskim stanovništvom, da su u Predsjedništvu BiH izabrana dva bošnjačka člana, odnosno da je Komšić izabran bošnjačkim glasovima na poziciju koja pripada Hrvatima“, navode načelnici.

Pojasnili su kako podaci o glasovanju za članove BiH Predsjedništva u toj županiji, a napose u sredinama u kojima su Hrvati ogormna većina govore da je za odlazećeg člana BiH Predsjedništva i kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića u toj županiji glasovalo 85 posto Hrvata.

Posebno su istaknuli mjesne zajednice Bok, Oštra Luka, Kopanice i Matiče u Orašju u kojima je Čović dobio potporu 90 posto hrvatskih birača, dok je za Komšića glasovao zanemariv broj birača.

Ranije je Komšića nepoželjnom osobom proglasilo pet većinskih hrvatskih županija te dvadesetak općina u BiH.
Prošloga tjedna je u Mostaru 10.000 Hrvata prosvjedovalo protiv izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva.

U petak je u zapadnom, većinskom hrvatskom dijelu grada osvanuo veliki transparent kojim se Komšić naziva nepoželjnom osobom, dok je u suboti ujutro na Starome mostu, u većinskom bošnjačkome dijelu grada istaknut natpis kojim se pak Komšića poziva na dolazak u grad na Neretvi.

 

Pet hrvatskih županija u Federaciji BiH proglasile da Komšić nije dobrodošao

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari