Pratite nas

BiH

Biskup Komarica pozvao na rasvjetljivanje zločina u selu Briševu

Objavljeno

na

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u četvrtak je u mjestu Briševu kod Prijedora obilježena 27 godišnjica masakra nad 67 hrvatskih civila koje su pobili pripadnici srpskih snaga, a banjolučki biskup Franjo Komarica pozvao je na prekid šutnje i rasvjetljivanje ovoga zločina u kojemu je u jednome danu ubijen najveći broj Hrvata u proteklom ratu.

Biskup banjolučki, mons. Komarica predvodio je svetu misu u obnovljenoj mjesnoj crkvi Svetog Petra i Pavla. U propovijedi je naglasio kako počinitelji ovoga zločina nisu privedeni licu pravde čak 27 godina nakon masakra u ovome selu nedaleko Ljubije u prijedorskoj općini.

Pozvao je nadležne da procesuiraju počinitelje i nalogodavce ovoga zločina, ali i da se prekine zavjet šutnje o ovim zlodjelima u kojima su stradale čitave obitelji.

Neposredno prije svete mise više izaslanstava je položilo vijence i zapalilo svijeće. U ime stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH vijence je položila ministrica obrane BiH i članica Predsjedništva HDZ BiH Marina Pendeš, te zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marijan Klaić i Ivan Musa, koji je i predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU) i član Predsjedništva HNS-a BiH.

Vijence su položila i izaslanstva 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruge građana s prijedorskog i banjalučkog prostora. Spomenu na stradanje Hrvata Briševa nazočio je i konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zlatko Kramarić.

Postrojbe Vojske Republike Srpske VRS napale su iz topničkog oružja Briševo kod Prijedora u ranim satima 24. srpnja 1992., nakon čega su počeli pješački napad na selo. Dan kasnije pripadnici 5. Kozaračke brigade i 6. Krajiške brigade iz Sanskog Mosta osvojile su selo i počinili namjasovniji zločin nad Hrvatima u jednome danu u proteklom ratu.

U Briševu su ubijene kompletne obitelji Matanović, Atlija, Dimač, Barišić. Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač. Svjedoci događaja su izvješćivali o teškim zlostavljanjima i brutalnostima srpske vojske nad hrvatskim civilima.

(Hina)

 

24. srpnja 1992. Briševo – Najveći zločin nad Hrvatima u BiH

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari