Pratite nas

Događaji

Biskup Košić blagoslovio spomen ploču ubijenim bivšim pripadnicima vojske NDH

Objavljeno

na

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u sisačkom prigradskom naselju Galdovo križ i spomen ploču s imenima 27 mještana ovog naselja koji su 15. lipnja 1946., nakon nekoliko presuda prijekog suda, strijeljani u capraškoj šumi Lasinja te se još uvijek ne zna lokacija gdje su pokopani.

Riječ je bilo o bivšim pripadnicima oružanih snaga NDH-a, ali i civilima među kojima su bila i braća Viktor i Branko Tomazetić, Stjepan i Pero Čubrić,  Mišo i Ivo Draženović, Pero i Ivo Sabljak…

Riječ je o petoj spomen ploči koju su na sisačkom području u posljednjih godinu dana postavili članovi sisačkoga Ogranka “Hrvatskog domobrana” i županijskoga povjerenstva za obilježavanje stratišta i grobišta iz Drugog svjetskog rata, prenosi večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću – međunarodna konferencija

Objavljeno

na

Objavio

Danas je otvorena međunarodna konferencija POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU (21. – 22. veljače 2019.) u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Pozdravni govor, uz Marina Soptu, predsjednika Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Miju Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te Tomislava Markića, ravnatelja ureda HBK i BK BiH za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu, održala sam ispred Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, referirajući se na Odsjek za povijest i doktorski studij povijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Dan otvorenih vrata na HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu i Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HVU / M. Sever (Arhiva)

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održava se u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu te u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Loru, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Posjetiteljima su prezentirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Oružanih snaga RH, navode iz MORH-a.

Također prezentirani su uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog pomorstva i Aeronautika – smjer vojni pilot, kao i posebni kriteriji Ministarstva obrane RH za upis, kadetska prava i obveze te vojna obuka. Posjetiteljima je omogućen i obilazak Kampusa, kabineta i drugih objekat, razgovor s kadetima te razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari