Biskup Košić: Budimo radosni kada neki mladić, naš sin, unuk, prijatelj ili brat poželi biti svećenik

0
Foto Nikola Čutuk/pixsell

Prvo zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Svetište Majke naših stradanja u Goru održano je se u subotu 24. rujna.

Hodočašće kao i svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s rektorom svetišta preč. Paškom Glasnovićem i četrdesetak svećenika.

Slavlju je nazočilo i više od tisuću hodočasnika pristiglih iz cijele biskupije, a više od pedeset mladih iz Siska do Gora došlo je pješice.

U homiliji biskup Košić je rekao kako se ovo hodočašće održava kako bi molili za Sisačku biskupu i domovinu Hrvatsku, a budući da je bio dan jesenskih kvatri, molitve su osobito bile upućene za duhovna zvanja i mlade Biskupije.

– Došli smo u ovo svetište kamo su stoljećima hodočastili katolici, naši stari, moleći se Blaženoj Djevici Mariji i utječući se njoj u zagovor. Njoj se u Gori posebno obraćamo dolazeći joj s našim teretima, jer ona je ”Majka naših stradanja”, a to znači ”sunce što ne prestaje nam sjati”. Marija je ”majka boli – mater dolorosa – Gospa žalosna”, ali ona je i ”uzrok naše radosti” jer otkako je Krist, njezin Sin uskrsnuo, njoj Crkva pjeva najradosniju pjesmu: ”Kraljice neba, raduj se – Regina coelorum laetare, aleluia!” – rekao je biskup Košić.

Podsjetio je kako je Marija žena u čijem je životu Bog učinio mnoge obrate.

– Nije imala muža, a začela je i rodila; stajala je pod križem svoga sina, a za tri ga je dana gledala živa, uskrsnula! Ona je najbolja učiteljica kako surađivati s Duhom Svetim, kako osluškivati i odgovarati na Božje poticaje i vršiti ne svoju nego Božju volju – rekao je biskup.

U nastavku biskup je pozvao na molitvu za duhovna zvanja u našem narodu.

– Budimo radosni kada nam se povjeri neki mladić, naš sin, unuk, prijatelj ili brat da želi biti svećenik. Budimo ponosni i puni sreće kada saznamo da neka djevojka želi biti časna sestra, da želi poći služiti Gospodinu u redovništvu.

Mi znamo da je naša Domovina zapuštena, da joj prijeti izumiranje i nestanak, ali neće mladići koji žele biti svećenici i djevojke koje žele biti redovnice spasiti narod ako se ne odazovu Božjem pozivu i radije osnuju obitelj i rađaju i odgajaju djecu, negoli da postanu svećenici, redovnici i redovnice – naglasio je sisački biskup.

Istaknuo je kako je ulagati u duhovne vrijednosti vrednije negoli u materijalne jer tako se umnažaju i materijalne.

– Majke su uvijek znale prepoznati u svojoj djeci ono najljepše i to buditi i njegovati.

Zato molimo i Presvetu Bogorodicu, našu Majku Božju Gorsku, da nam isprosi odaziv na mnoga duhovna zvanja u našem narodu, u našoj Biskupiji, u našim župnim zajednicama.
Molimo ju da nas zagovara pred svojim Sinom, našim Gospodinom, da on ne odvrati svoga pogleda od nas, da nas vodi i usmjeruje putem duhovnih vrijednosti, da bi naš narod opstao i s duhovnim rađao i dobrim materijalnim plodovima – rekao je biskup te izrazio veliku radost što Sisačka biskupija ima deset bogoslova, trinaest sjemeništaraca i dva neposredna kandidata za sveti red.

Na kraju biskup je govoreći o moćnom Marijinom zagovoru dao primjer bl. Alojzija Stepinca.

– Hodočastio je u Mariju Bistricu, ali je i u svojoj duši čuvao osobit spomen na svoju majku Barbaru koja je molila za njega pred likom Blažene Djevice Marije.

Tek je kasnije, već kao svećenik, saznao da se njegova majka zagovorila da posti za njega i moli posebno u srijedu, petak i subotu, da bi bio svećenik. Kad je postao svećenik i kad je župnik, koji je to znao rekao majci Barbari: ‘Evo, sad više ne moraš moliti i postiti jer sin ti je postao svećenik’, ona je odgovorila: ‘Sad još više, da bude dobar svećenik’ – zaključio je biskup.

facebook komentari