Connect with us

Vijesti

Biskup Košić otkrio što mu je u četiri oka rekao mitropolit Porfirije

Objavljeno

-

Biskup Košić je na Z1 televiziji otkrio kako mu je zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić u četiri oka rekao sljedeće: “Srbi su nekako pod imenom Svetog Save. Mi čak govorimo i kako je naša srpska crkva Sveto-savska, a vi Hrvati stalno govorite kako je vaša crkva Stepinčeva. Da netko napadne naš simbol – Svetog Savu, pa to bi bio rat!“

U tom kontekstu, biskup Košić je rekao kako Srpska pravoslavna crkva stalno napada hrvatski simbol – blaženog Alojzija Stepinca, pa zato ni nema dijaloga sa SPC-om, prenosi portal Teleskop.hr

“Hrvatski narod u Stepincu vidi svog prvog sveca. Ja sam već rekao figurativno, da bismo mogli imati neki dijalog sa SPC-om, morali bi podići spomenik Stepincu u centru Beogradu“ – istaknuo je biskup Košić u emisiji “Press klub Tihomira Dujmovića“ na Z1 TV.

“Povijest je jasna – Petrinjska Banovina, Glinska Banovina… Ne vidim zašto se sada to opet aktualizira i o čemu je riječ. Jugoslavija je propala, pa zar se moramo i sada stidjeti govoriti hrvatski u Hrvatskoj“ – izjavio je biskup Košić i dodao kako je primjetio nizak životni standard u tom području još kada je 1990. godine došao u Petrinju.

“Neki dijelovi Banovine su bili zapušteni u Jugoslaviji, i to zato jer su tu živjeli Hrvati. Mi smo tada bili diskriminirani u svojoj zemlji. Banovina je bila zapuštena, pogotovo područja u kojima su Hrvati bili većina. Ja sam iz Hrastovice morao stalno ići u Petrinju kako bi telefonirao, iako su se vidjeli stupovi s žicama u Hrastovici, no eto vodili su prema nekim drugim mjestima. Tada su jednostavno Hrvati bili diskriminirani, sva sela i gradovi, gdje su bili većina“ – objasnio je Vlado Košić.

Na pitanje urednika i voditelja Tihomira Dujmovića kakav je odnos sa SDP-ovom gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček, biskup Košić je rekao da odnos ne postoji.

“Ona nije osam godina prešla prag biskupije, nikada nije pitala ni za biskupiju, ni za katedralu, niti za nas vjernike, eto kao da mi vjernici ne postojimo. Kad me ljudi pitaju za odnos s gradonačelnicom, nemam im što reći“ – izjavio je biskup Košić.

Bskup Košić je istaknuo kako je u potresu stradalo 29 župnih crkava – “Stradalo je 29 od 63 mojih župa, stradalo je gotovo pola biskupije. Tako sam dao dozvolu svećenicima da se slavi sveta misa i u dvoranama koje nisu posvećene.“

Biskup Košić smatra kako je sveukupna šteta na spomenutih 30-ak stradalih župnih crkava negdje oko 700 milijuna kuna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari