Connect with us

Religija i Vjera

Biskup Košić predvodio hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke

Objavljeno

on

Sedmo zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke okupilo je u subotu brojne svećenike i vjernike iz svih župa Biskupije, a svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić, koji je novu pastoralnu godinu 2016./17. proglasio Godinom djece za Sisačku biskupiju.

“Staro je teološko pravilo: ‘gratia supponit naturam – milost pretpostavlja narav’.

Dakle, da bi Bog mogao darovati milost vjere i spasenje potrebno je prvo da postoji čovjek, a čovjeka nema bez rođenja, a to znači bez majke i oca, bez obitelji. Obitelj je kolijevka života i mjesto rasta i odgoja djece”, kazao je biskup na početku homilije.

Izrazio je zabrinutost zbog pada nataliteta diljem Hrvatske iz godine u godinu, ali i poručio kako vjernici, bez obzira na okolnosti, ne smiju “nikada klonuti niti misliti da je sve izgubljeno”, jer “mi pamtimo u našoj hrvatskoj povijesti i gora vremena”.

“Da bi čovjek promijenio stanje u kojem je, treba mu hrabrost. Ako je hrabrost dijete slobode, još više je i plod vjere”, kazao je Košić, koji je središnji dio hodočašća predvodio zajedno s rektorom svetišta mons. Zlatkom Korenom i sedamdesetak svećenika.

U nastavku, biskup je govorio o pastoralnim planovima za Godinu djece, koji će posebno biti usmjereni “prema najslabijima, prema malenima, prema djeci”, s posebnim naglaskom na pojačanu župnu katehezu i intenziviranja zajedničke molitve roditelja i djece, rad s mladim roditeljima i slično.

Biskup je izrazio želju da se ove godine u civilne dječje vrtiće uvede vjerski odgoj, u nadi kako bi “i u našim vrtićima zavladalo ozračje koje može dati samo prisutnost vjere”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR