Connect with us

Religija i Vjera

Biskup Košić: Svi smo činili što smo mogli kako bi se obranila napadnuta nam domovina

Objavljeno

-

Blago gladnima i žednima pravednosti, blago žalosnima, bralo krotkima, blago progonjenima zbog pravednosti – blaženstva su koja se mogu primijeniti na naše branitelje.

[ad id=”93788″]

Rekao je to sisački biskup Vlado Košić predvodeći misu zadušnicu za sve poginule i umrle pripadnike Specijalne jedinice policije OSA iz Siska. Misa je proslavljena povodom 25. obljetnice osnutka ove jedinice, u petak 27. svibnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku.

Uz bivše članove jedinice te obitelji poginulih i umrlih, misi su nazočili i prvi ratni zapovjednik OSA-e Srećko Telar, ratni zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač, načelnik PU Sisačko-moslavačke Marko Rašić, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić .

U homiliji govoreći o motivu koji je sudionicima Domovinskog rata dao snagu da se žrtvuju za Domovinu, biskup je rekao kako je to možda na početku bio inat i suprotstavljanje zlu koje je prijetilo, ali kako je u biti snaga branitelja dolazila iz molitve.

– Znak krunice oko vrata i prisutnost tolikih sklopljenih ruku po čitavoj Domovini učinilo je to da je čitav narod bio jedno i da smo se svi mi osjećali kao branitelji. Svi smo činili što smo mogli kako bi se obranila napadnuta nam domovina. Sigurno možemo reći da je to i Isus imao na pameti kada je na Gori govorio svojim učenicima i proglašavao blaženima one koji se vode načelima osam blaženstava: koji su siromašni duhom, koji su ožalošćeni, krotki, koji su gladni i žedni pravednosti, milosrdni, čisti srcem, mirotvorci i progonjeni zbog pravednosti. Sigurno je nekoliko tih blaženstava moguće direktno primijeniti na naše branitelje – rekao je biskup.

Branitelji su sigurno krenuli da se spriječi nepravda gladni i žedni pravednosti, dodao je.

– Kako god je sila nepoželjno sredstvo postupanja u kršćanskom životu uvijek je Crkva prihvaćala i u moralnoj teologiji govorila da je ispravno nešto što se zove pravedna obrana i pravedni rat, kada je agresija počinjena na vlastiti narod. Tada su kršćani ne samo slobodni nego i dužni stupiti u obranu svoje domovine – rekao je biskup.

Nadalje se osvrnuo na mnoštvo žalosnih tada, a i danas, onih koji oplakuju žrtve rata.

– Sve je to ono što Gospodin vidi kada naziva blaženima one koji njega slijede – kazao je biskup Košić.

Primijetio je također kako Gospodin obećava da će zemlju baštiniti krotki, oni koji su blagi, oni koji postupaju ne iz mržnje nego iz ljubavi koju vodi milosrđe.

– To je ujedno najdublji argument za jasno gledanje smisla Domovinskog rata i obrane Domovine. Naše je branitelje vodila ljubav prema obitelji, vlastitom kraju i Domovini – zaključio je.

Govoreći o osmom blaženstvu ‘Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko’, biskup je rekao kako su mnogi branitelji osjetili taj progon, a nažalost osjećaju ga i danas.

– Vi ste za Domovinu dali svoje živote, svoje zdravlje i premda ste u pravednosti ipak ste progonjeni. To je taj jedan čudan obrat koji se dogodio u našoj Domovini, da oni koji su najčasnije, sami sebe izložili i spremno se žrtvovali, nisu dobili, što bi bilo normalno i dolično, najveće moguće poštovanje svoga naroda i svih državnih institucija, nego su progonjeni – poručio je biskup te na kraju podsjetio na šestoricu Hrvata iz BiH koji su još uvijek u Haagu.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari