Pratite nas

Reagiranja

Biskup Perić pisao Uziniću povodom ljetne škole u Dubrovniku: Zar ta škola nije ‘teološka podvala’

Objavljeno

na

Dragi Mate, biskupe!

Javljam Ti se kao stariji kolega mlađemu, susjed susjedu, kao da smo za kakvim javnim dijaloškim stolom a posrijedi je Ljetna teološka škola u Dubrovniku odnosno kontroverzna i pozvana predavačica.

Petar. Vidim da je Petar Radelj, Dubrovčanin, nakon svoga solidna članka „Zablude ‘katoličke’ teologinje Tine Beattie“ na portalu Vjera i djela 3. srpnja, ostao sâm na mejdanu. Tek poneki medijski glas koji ga je pročitao i ponešto iz njegove temeljite studije sažeo i cjelovito je čitateljima preporučio. Mislim na Quo vadis, Croatia od 4. srpnja.

Tina. A Tina Beattie, obraćenica s prezbiterijanske zajednice u katoličku, a da nikada nije postala do kraja katolkinjom, najavljena je kao predavačica najprije kao „feministička teologinja“ na Ljetnoj školi u Dubrovniku (od 15. do 19. srpnja ove godine) s naslovom i radionicom „Društvo i pluralizacija: šanse i izazovi za žene u Katoličkoj Crkvi“, a potom je ispuštena riječ feministička jer se valjda još nije udomaćila pa djeluje šokantno i škandalozno. Međutim, Ti u intervjuu Večernjemu listu, 29. lipnja 2019., govoriš da je Tina dala velik doprinos „feminističkoj teologiji“. Znači li to da predviđaš njezin doprinos toj istoj „teologiji“ i na Ljetnoj teološkoj školi u Dubrovniku za desetak dana?

Pluralizacija. Pravo govoreći, ne znam što znači ova riječ. Istina, lako je naći definiciju na internetu: „Proces osnivanja stranaka, partija, udruženja i uvođenje višepartijskog sustava uza slobodne izbore“. Ali opet ne znam. Ako bi se primijenilo na Crkvu, na depositum fidei – polog vjere, na teologiju, onda bi to moglo značiti da zasade jedne teologije vrijede za jednu stranku, lijevo-liberalnu, načela druge teologije za desničare i tomu slično. Jer, kako reče jedna feministkinja, nisu teolozi tu da produbljuju i današnjem čovjeku približavaju polog vjere i što stalno Učiteljstvo naučava, nego oni idu dalje – hoće reći: u neispitanu šumu, u prašumu, u Amazoniju.

ISUS. Gospodin Isus ima samo jednu Istinu za sav svijet, On je Istina; samo jedan Put, On je taj Put i samo jedan Život, On je taj Život (Iv 14,6).

Snježana. Pravo govoreći, očekivao sam da ćeš se Ti prvi javiti na Radeljevu neumoljivu kritiku, kao što si se javio u Večernjaku od 29. lipnja 2019. i nekim portalima prigovorio zbog „površna pristupa“ odnosno koji su „pokušali grubo diskreditirati“ prof. Beattie, „pripisujući joj vrlo površno različite stavove i suprotstavljajući ih katoličkom nauku zaboravljajući pri tome kako moderna apologetika u svome djelovanju mora biti dijaloška“. Ako si pri tome mislio na članak mr. sc. Snježane Majdandžić Gladić „Theologia ragusina – vrhunska teologija ili teološka podvala?“ od 21. lipnja na portalu katoličkih teologa Vjera i djela, meni se čini da je ono pisanje ne samo zdravorazumno, nego i hrabro, dobronamjerno, pravovjerno, osobito u kritici na Tinine aberacije u teologiji, napose na moralnom području. I onda kritika indirektno i na Tebe koji Tinu zoveš, možda i ne znajući i ne htijući, da dozirano doktrinarno intoksira mlade studente. Zar ta škola i takvo predavanje nije „teološka podvala“? Ako to nije posve jasno iz Snježanina članka, moralo je biti vidljivo iz Radeljeva.

Odgovor. Očekivao sam, velim, da ćeš Ti ili netko iz Tvoga teološkoga kruga argumentirano, tj. moderno apologetski i dijaloški, pobiti Radeljeve navode tvrdeći da smo mi tek onda pravi katolici ako u pluralnom društvu dopuštamo razna „drugačija“ teološka stajališta. Znači li to i zastranjenja, počevši od kontradiktornih do besmisleno naivnih? Na Ljetnoj školi, kako se predviđa, održat će predavanje i radionicu notorna heretičarka Tina koja se zauzima za kontracepciju, rani abortus, „brakove“ homoseksualnih unija, ređenje žena, dokidanje svećeničkoga celibata i druge moderne doktrinarne i moralne anomalije. Dignuti se protiv života, i to tek začeta, protiv Božjega zakona ženidbe muška i ženska, može netko tko se protivi Stvoritelju i Njegovu planu i preuzima njegove prerogative da u ime svoje „teologije“ prosipa feministički kukolj na katoličkoj njivi. Takva i ne zaslužuje pravo ime teologa, jer ne govori o Bogu koji je svojoj Crkvi predao „Riječ istine – Evanđelje spasenja“ (Ef 1,13). Ti si se i u posljednje vrijeme više puta izrazio da si apsolutno protiv abortusa, što bi se drugo moglo i očekivati. Zar onda nisi mogao izabrati neku vjerniju, provjereniju, pravovjerniju, koja svojim dosadašnjim pisanjem obećaje da ne će na prvoj Ljetnoj školi zabrazditi?

Pavao. Sveti Pavao govori o autentičnu Evanđelju koje je propovijedao i o „evanđelju“ koje su propovijedali njegovi protivnici, neprijatelji. On sijeva prokletstvom na one koji naučavaju drukčije od njega a u ime Kristovo. Čak i anđela s neba anatemizira ako bi se usudio naučavati nešto drukčije od nauka koji je čuo od Gospodina Isusa (Gal 1,6-9).

Otpisana. Kada se ima u vidu kakvu si teologinju izabrao, čini se da si o njoj nešto znao, ali ne možda onoliko koliko je Radelj izvukao na razini njezinih notornih nekatoličkih zabluda. Ili da su neki biskupi u Velikoj Britaniji i u SAD-u otkazali već zakazana njezina predavanja i u tu svrhu Radelj je naveo više linkova s engleskim izvornikom. Tina je otpisana u tim katoličkim krugovima kao heretična predavačica, a Tebi dobrodošla. Da tu nije riječ o „površnu pristupu“ cijeloj Školi? I kada si doznao o kakvoj se predavačici radi, zar nije trebalo povući konsekvencije poput onih spomenutih katoličkih biskupa?

Gratuitna. Čudim Ti se da si stavio Biskupiju dubrovačku da snosi besplatan 6-dnevan boravak i studij četrdesetoroma studenata i studentica i četirima profesora u skupom ljetnom Dubrovniku. Istina, dodaješ Ti i sponzore, ali na prvom je mjestu Biskupija, pa valjda ona snosi glavni dio podmirenja duga. I ove godine i budućih godina, kako se čini. Kako se ne bojiš, brate mili, da Te papa Franjo ne opomene u što trošiš crkveni novac i da, prazneći biskupijsku blagajnu, deformiraš mlade duše studentske? A opet, znajući koliko je ovomu svijetu, tj. „naraštaju opakom i preljubničkom“ (Mt 12,39), stalo da se prevrati Kristovo Evanđelje, Crkvena Predaja, stalno Crkveno Učiteljstvo, onda taj „svijet“ sigurno ima novca za takve Ljetne škole nenadmašivo više od Biskupije! Čak i da probije vjekovne dubrovačke bedeme!

Otkazana. Da sam znao da Ti imaš novca za Ljetne škole, sve bih poduzeo kao predsjednik Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju pri BK BiH, da Te umolim da pomogneš da se naša Katehetska škola za kraj lipnja zakazana, pa otkazana, održi u Sarajevu. A razlog neodržavanja bila je i oskudica novčanih sredstava. Tako smo ove godine pauzirali sa Školom. A sigurno bismo se pobrinuli da pozovemo pravovjerne profesore katehetičare, moralno kvalitetne i doktrinarno kvalificirane.

Institut. Ti si se u svibnju bio obratio i Teološko-katehetskom institutu u Mostaru da se poneki student može prijaviti na Ljetnu teološku školu i da će biti izabran u privilegirano društvo prema motivacijskoj molbi. Ali nisam preporučio ni predstojniku ni on studentima takav studij i radionice kada sam čuo o kakvoj se školi radi. Radije neka ostanu indoktrinirani, dogmatični, bogobojazni prakticirajući katolici s Evanđeljem u srcu u ovom pluralnom i sve više „pluralizacijskom“ društvu nego da budu progresivni, inovativni, slobodoumni i prosperitetni naučavajući kontracepciju svake vrste, abortus u ranoj fazi danas, a u progresivnoj sutra, „brakove“ protunaravnih istospolnih unija, posvojenje djece u takvim „unijama“ i ostale protunaravne devijacije na području života, najvećega Božjega dara.

U nadi da ćeš me posve razumjeti u ovoj javnoj riječi, u duhu jedne vjere u jednoga trojstvenoga Boga

srdačno Te pozdravljam

6. srpnja 2019.

+ Ratko Perić, biskup

CNAK

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Kolinda Grabar Kitarović o aferi sa švercanjem oružja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

O aferi sa švercanjem oružja u kojoj su sudjelovala tri pilota Ratnog zrakoplovstva iz vojne baze Zemunik oglasio se i Ured predsjednice. Priopćeno je da je predsjednica ozbiljno zabrinuta ovim događajima, prenosi N1.

Krstičević: Žao mi je, sankcionirat ćemo sve koji nisu odgovorno postupili

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Krstičević: Žao mi je, sankcionirat ćemo sve koji nisu odgovorno postupili

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je u četvrtak žaljenje zbog afere sa švercerom oružja u zadarskoj zrakoplovnoj bazi Zemunik, zbog čega su suspendirana tri vojna pilota-instruktora, najavivši da će sankcionirati sve u liniji zapovijedanja koji su propustili odgovorno postupati.

“Žao mi je. Napravljeno je nešto što nije normalno. Kroz postupak ćemo utvrditi odgovornosti, a Hrvatska vojska će sankcionirati bilo koga u liniji zapovijedanja, koji je po bilo kojem problemu trebao nešto napraviti, trebao odgovorno raditi, a nije radio”, poručio je u četvrtak Krstičević na međunarodnom sportskom natjecanju “Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis”.

U ime Hrvatske vojske i osobno, Krstičević se ispričao zbog skandala u Hrvatskoj vojsci, nakon što je sinoć Nova TV objavila da su tri vojna pilota-instruktora suspendirana i pod istragom jer su u vojnom helikopteru u zračnoj luci Zemunik prevozili civilnu osobu prerušenu u pilota, za koju se sumnja da je švercer oružja.

Krstičević je poručio da “svaki prekršaj ima ime i prezime”, a Hrvatska vojska ima nultu stopu tolerancije na nevojničko ponašanje. “Kroz sustav i stegovne postupke trebamo se svi zajedno obračunati s ovakvim ljudima, sa ciljem da budemo ponos cijelog hrvatskog naroda”, poručio je.

Ministar obrane novinarima je kazao kako je o tom incidentu doznao prije dva tjedna, no o njemu nije htio obavijestiti javnost kako niti jednim svojim postupkom ne bi utjecao na istragu.

“Istraga još traje. Po saznanju, načelniku glavnog stožera zapovijedio sam da mi podnese izvješće o cijelom slučaju. Formirao sam povjerenstvo koje ima zadaću do 2. prosinca dati analizu kompletne situacije, te preporuke koje mjere treba poduzeti kako bi se obračunali s ovakvim pojavama”, kazao je.

Sa slučajem je upoznata i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović. Iz njezina Ureda poručuju da predsjednica očekuje promptno utvrđivanje svih relevantnih činjenica o tom događaju i primjereno sankcioniranje protuzakonitih postupaka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari