Pratite nas

BiH

Biskup Perić uručio promemoriju hrvatskom članu Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić uručio je hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću promemoriju u kojoj ga poziva na provedbu njegovog predizbornog programa, no iznosi i svoja očekivanja i viđenja nekih značajnih pitanja u Bosni i Hercegovini.

U promemoriji koju današnji “Večernji list” – izdanje za BiH, prenosi u cijelosti biskup Perić, vrlo kritički govori o Daytonskom sporazumu.

covic_i_biskup_promemorija Mjesna Crkva u Hercegovini, kao i partikularna Crkva u BiH, u više je navrata i na više načina ukazivala na ovaj zločin koji je učinjen hrvatskomu narodu i koji priznaju i pojedini međunarodni čimbenici. Potreba federalizacije ili regionalizacije ili entiteta u BiH u vidu jednakopravnosti, konstanta je i sadržaj poziva i zahtjeva izraženih u tolikim porukama i službenim izjavama – navodi biskup Perić u Promemoriji koju s njim potpisuje i generalni vikar don Željko Majić.

Po njegovom mišljenju, mogućnost izbora vlastitih predstavnika u tijelima vlasti visok je doseg demokratskoga uređenja.

Nedavna prošlost, što zbog nepravednog Izbornog zakona, što po nametnutim odlukama visokih predstavnika, pokazala se kao velika smetnja prosperitetnu miru i održivosti ne samo društva, nego i države. Stoga vas potičemo da ustrajete u danim obećanjima i podržavamo vas u nastojanju da svaki od konstitutivnih naroda ima pravo izbora vlastitih političkih predstavnika, a da mu ni u kojem slučaju drugi to ne nameću – navodi biskup Perić.

Kada je u pitanju Grad Mostar, Perić u promemoriji poziva da se on izgrađuje kao jedinstven grad u kojem vrijede ista izborna pravila kao i u drugim gradovima u BiH.

Govoreći o identitetu pojedinca i naroda mostarsko-duvanjski biskup posebno ukazuje na probleme iseljavanja i socijalnu bijedu.

Politici emigriranja ili apsorbiranja u neku bezličnu masu treba stati u kraj. Stoga je briga oko očuvanja narodnoga identiteta neupitna vrijednost oko koje nema pogodbenjaštva. Briga za dostojanstven život od vlastita rada i znanja svrha je svake zdrave političke i civilne vlasti. Svojim programom ljudima ste probudili nadu, pružite im i radost ispunjenja svojih obećanja, poručuje Perić u dokumentu kojeg je uručio hrvatskom članu državnog predsjedništva.

Govoreći o odnosu Crkve i države biskup Perić upozorava da BiH nikako “ne smije postati država koja pojmom sekularnosti izgoni religiju iz javnoga prostora i života, ili preferira ateizam, ili jednu religiju nad drugom, ili stvara neku sinkretističku religiju”. Posebno upozorava na to da država BiH do danas nije donijela niti jedna provedbeni propis koji bi proizlazio iz temeljnog ugovora potpisanog sa Svetom Stolicom.

Biskup također navodi kako očekuje da se što prije riješi pitanje zdravstvenoga i mirovinskoga osiguranja svećenika, redovnika i redovnica i drugih vjerskih službenika sa stalnim zaposlenjem u crkvenim ustanovama; da se donesu zakoni o povratu nepravedno oduzete crkvene imovine; da crkvene institucije ne nailaze na administrativne i druge zapreke prigodom traženja dozvola za gradnju objekata, ako o tome svjedoči potrebna suglasnost Ordinarijata; da se riješi pitanje stalnoga zakonskog i proračunskog sufinanciranja Teološkoga instituta u Mostaru te Caritasovih karitativno-socijalnih ustanova: Sveta Obitelj, Nazaret, Emanuel i Mobilna skrb za stare i nemoćne u Mostaru te Betanija i Betlehem u Čapljini, kao i sličnih ustanova koje vode redovnice i redovnici.

Također, očekuje da vrtići u vlasništvu Crkve uživaju ista prava kao srodne ustanove u privatnom vlasništvu; da se riješi pitanje bolničkoga kapelana i uopće pastoralne skrbi u bolnicama i zatvorima po uzoru na pastoral vojnika i vjeroučitelja u školama; da se riješi pitanje crkve Kristova Uskrsnuća u Mostaru…

Na kraju promemorije, koju je objavio današnji “Večernjak” biskup Perić izražava nadu kako će hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ovu promemoriju prihvatiti “u duhu istinske potrebe naroda koji vam je dao povjerenje i kojemu zajednički služimo svatko na svome sektoru”. (Fena)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari