Connect with us

Religija i Vjera

Biskup Ratko Perić naložio održavanje misa s vjernicima u svim crkvama u Hercegovini

Objavljeno

-

Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić naložio je otvaranje svih crkava i održavanje svetih misa uz nazočnost vjernika ističući da vlasti nemaju pravo rastjerati vjernike ispred crkava jednako kao to što ne čine iz trgovina i drugih sličnih mjesta zbog epidemije koronavirusa.

Dio župa u Hercegovini je obustavio slavljenje svete euharistije uz nazočnost vjernika unatoč ranijim naputcima da se nastavi s tim obredima, dok je najveći broj nastavio služenje misa unatoč nalogu vlasti da se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba.

U okružnici upućenoj župnicima i vjernicima biskup Perić je pozvao ‘rijetke dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog ordinarijata da uz sve poštovanje mjera županijskih stožera, otvore crkve za slavlje svetih misa s narodom, odnosno s “onim dopuštenim brojem duša”. Po istoj obavijesti ispred crkve broj ljudi nije strogo ograničen, pa se po tome tumačenju mora tek osigurati razmak između osoba oko 2 metra.

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji donijele su početkom travnja strože mjere po kojima se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba.
Biskup Perić navodi kako će s otvorenom crkvom i razglasom vjernik imati osjećaj da je osobno sudjelovao u svetoj misi, te se euharistijski pričestiti, ‘što mu nijedan društveni medij ne može dati’.

„I nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata – trgovina, prodavaonica, apoteka i sličnih institucija. Po kojem bi se to zakonu ili zapovijedi moglo činiti s vjernicima ispred katoličke crkve?“, upitao se mostarsko-duvanjski biskup.

On je donio odluku da se odgodi održavanje prve svete pričesti i sakarament krizme, kao i običaj tzv. ‘blagoslova polja’ kada se upućuju molitve za blagoslov ljudi, njihova rada i plodova s njihovih poljâ.

Epidemija koronavirusa nije poštedila svećenike ili časne sestre. Na području Međugorja preminulo je troje starijih redovnika od posljedica zaraze virusom Covid-19. (Hina)

U Nastavku donosimo okružnicu dušobrižničkom kleru Hercegovačkih biskupija o slavlju sakramenata i „blagoslovu poljâ“ dok traje kriza koronavirusa biskupa mostarsko-duvanjskog Ratka Perića:

Poštovani župnici, braćo svećenici!

Pozdrav. Sve vas iskreno pozdravljam riječima Uskrsloga Otkupitelja: Mir vama!

Odgovor na upite. Na Ordinarijat je pristiglo više upita s terena u vezi sa slavljem sakramenata Prve sv. Pričesti, sv. krizme te o proljetnom „blagoslovu poljâ“.

Bogu smo zahvalni da smo kroz sve ovo vrijeme virusne krize imali priliku redovito slaviti sv. misu s narodom, iako s ograničenim brojem vjernika – kao Isusova Misna Žrtva na Kalvariji – i da smo onima koji su zaželjeli mogli podijeliti tražene sakramente; u prvom redu sakramente pomirenja i bolesničkoga pomazanja.

Budući da sakramenti prve sv. pričesti i sv. krizme, kao i blagoslov polja, osim liturgijskoga obreda imaju i društvenu dimenziju (okupljaju se prijatelji i rodbina na slavlje zajedništva i u obiteljske domove) u ovakvoj situaciji, kada su na snazi zabrane napuštanja mjesta prebivališta i mjera društvena razmaka, određujem da se podjeljivanje ovih dvaju sakramenata i „blagoslovi polja“ odgode za vrijeme kada to stožerske odredbe budu dopustile. Imajmo na umu da svaka sv. misa završava s blagoslovom u koji se može uključiti i blagoslov rada ruku čovječjih i blagoslov poljâ, njiva i vinograda naših.

Prigoda je da pozovemo i one, rijetke, dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog Ordinarijata, neka, uza sve poštovanje mjera županijskih stožera, otvore crkve za slavlje sv. mise s narodom, tj. s onim dopuštenim brojem duša. Ispred crkve broj nije strogo ograničen. Jedino se mora poštovati – i na tome treba inzistirati – razmak između osoba oko 2 m. Uvijek treba poštovati unutarnje raspoloženje onih koji smatraju da bi im bilo ugroženo zdravlje ako bi napuštali “samoizolaciju” pa onda išli i na sv. misu, a isto tako poštovati odredbe stožera da osobe ispod 18 i iznad 65 godina moraju ostati doma. S otvorenom crkvom i dobrim razglasom vjernik će, ne samo imati osjećaj da je osobno sudjelovao u sv. misi, nego će se, prikladno raspoložen, i euharistijski pričestiti, što mu nijedan društveni medij ne može dati. I nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata – trgovina, prodavaonica, apoteka i sličnih institucija. Po kojem bi se to zakonu ili zapovijedi moglo činiti s vjernicima ispred katoličke crkve? Da bi se broj okupljenih vjernika što više smanjio, što je preporuka zdravstvenih službi i stožera, podsjećam na Okružnicu od 19. ožujka, da svaki zakoniti pastoralni svećenik, ako je potrebno, može nedjeljom trinirati, a radnim danom binirati. Ponavljam: „kvadrinacija“ je nedopustiva!

Moleći Boga da nas, po svojoj sv. Volji, što prije oslobodi od ovoga virusa i očuva od svakoga zla koje „može i dušu i tijelo pogubiti u paklu” (Mt 10,28), po zagovoru Gospe i sv. Josipa kod Milosrdnog Oca, zazivam svaki nebeski blagoslov na vas i na povjerene vam duše.

Sretan Mali Uskrs i Nedjelja Božjega milosrđa!

+ Ratko Perić, biskup

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari