Connect with us

Događaji

Biskup Uzinić: Dani kršćanske kulture nas uvode u Veliki tjedan

Objavljeno

on

Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je manifestacija Dani kršćanske kulture u sklopu koje će ove godine od 12. do 21. ožujka u Dubrovniku biti upriličeno 14 programa, poluga koja uvodi u Veliki tjedan te da nisu samo konzumiranje kulture nego i poticaj na njezino stvaranje.

[ad id=”93788″]

“Dani kršćanske kulture su poluga koja nas polako uvodi u Veliki tjedan i vazmeno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Oni nisu samo konzumiranje kulture nego i poticaj na stvaranje takve kulture. U tom smislu je i njihov doprinos Crkvi na području Dubrovačke biskupije značajan”, rekao je Uzinić.

Osim toga, dodao je, valja istaknuti i važnost Dana kršćanske kulture kao načina kroz koji “program koji imamo na godišnjoj razini, a ove godine je to Godina sv. Vlaha i Godina Milosrđa, pokušavamo na Danima kršćanske kulture doreći”.

Pročelnica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Rina Kralj Brassard istaknula je da će se od 12. do 21. ožujka održati ukupno 14 programa. “Ukupno će biti 14 programa, od čega sedam glazbenih. Bit će predstavljena tri izdanja, kao i dvije filmske projekcije, kao i križni put na Srđ te Noć crkvenih muzeja”, rekla je Kralj Brassard.

Naglasila je da je ovogodišnji program obilježen temom mučeništva u skladu s jubilejima, odnosno s 1700. obljetnicom mučeničke smrti svetog Vlaha, kao i 600. obljetnicom od donošenja zakona kojim je Dubrovačka Republika ukinula ropstvo.

“Imamo jednu izuzetnu rijetkost ove godine. ‘Grad na srcu sveca’ 20-minutni je dokumentarni film o proslavi jubilarne 1000. Feste iz 1972. godine. Taj je film uspješno sačuvan i restauriran, a kroz njega ćete vidjeti urbano lice Grada”, rekla je.

Manifestacija koja se održava i u Splitu i Šibeniku, u Dubrovniku će biti otvorena u subotu 12. ožujka, a odmah po otvaranju u crkvi svetog Dominika bit će praizvedba “Dive Grabovčeve”, prve hrvatske opere u BiH. Dan nakon je križni put na brdo Srđ, kao i izvedba duhovnog rock mjuzikla “Život za život”. Među ostalim valja izdvojiti i Noć Crkvenih muzeja u petak 18. ožujka, dok je na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka svečano euharistijsko slavlje kojim će se obilježiti peta obljetnica ređenja dubrovačkog biskupa Mate Uzinića.

dani krscanske kulture

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari