Pratite nas

Reagiranja

Biskup Uzinić: Uspjeh terorizma nije u počinjenom masakru, ma kako bio težak, nego u tome da i nas navede da počnemo razmišljati kao oni

Objavljeno

na

“Ovih dana nas je sve potresao teroristički napad na francuski satirični tjednik Charlie Hebdo, a zatim i još strašnija vijest o masakru pokreta Boko Haram u Nigeriji koji su pobili dvije tisuće nemoćnih staraca, žena i djece. Uvjeren sam da među nama, makar se često i nismo mogli složiti s humorom tjednika Charilie Hebdo, nema nitko tko ne osuđuje gnusan čin napada na njegove novinare, koji s pravom shvaćamo kao napad na sve naše vrijednosti. Još se više zgražamo nad onim što se dogodilo u Nigeriji gdje su pobijene bespomoćne žene i djeca. Molimo za žrtve Charile Hebdoa i suosjećamo s njihovim obiteljima i cijelim francuskim narodom, kao što molimo i za žrtve u Nigeriji i suosjećamo s narodom Nigerije”, poručio je danas dubrovački biskup Mate Uzinić koji je danas,  na blagdan Krštenja Gospodjeg, predvodio euharistijsko slavlje u crkvi Domino u Dubrovniku.

U propovijedi biskup je naglasio dvije dimenzije ovog blagdana, onu božićnu i onu „kroz godinu”, tj. svakodnevnu, a koje vjernika potiču da razmisli o svojoj kršćanskoj izabranosti koja također uključuje te dvije dimenzije:

„Prva dimenzija je dimenzija našeg bogosinovstva koju smo i mi primili krštenjem. U trenutku našega krštenja Bog je i nad svakim od nas ponovio iste riječi koje je izgovorio nad Isusom u Jordanu. I mi smo u krštenju, onom koje Ivan naziva krštenje Duhom Svetima, postali ljubljeni sinovi i kćeri u Sinu, ljubljena Božja djeca.

Druga dimenzija je dimenzija konkretnog ostvarenja tog našeg bogosinovstva u svakodnevnom životu. Da se Isus nakon krštenja nije u svojoj svakodnevici očitovao kao Božji Sin, otajstvo njegovog utjelovljenja ostalo bi zauvijek skriveno. On je, po onom što je govorio i činio, a ne više samo kroz glas s neba, objavio tko je on. Ovo je put svakoga od nas. Kao kršćani smo pozvani činiti isto što čini i Isus. Ne smijemo u svojoj svakodnevnici skrivati svoje bogosinovstvo, svoje biti kršćani. Po onom što činimo i živimo, a ne više samo kroz glas s neba ili, možda, naš glas, treba se i u našem slučaju vidjeti da smo ljubljeni sinovi i kćeri Božje, ali i da su drugi ljudi pokraj nas, bez obzira na sve naše razlike, također ljubljeni sinovi i kćeri Božje, naša braća i sestre.”

To je povezao i s aktualnim zbivanjima u Francuskoj i Nigeriji, te kazao:

„Ovih dana nas je sve potresao teroristički napad na francuski satirični tjednik Charlie Hebdo, a zatim i još strašnija vijest o masakru pokreta Boko Haram u Nigeriji koji su pobili dvije tisuće nemoćnih staraca, žena i djece. Uvjeren sam da među nama, makar se često i nismo mogli složiti s humorom tjednika Charilie Hebdo, nema nitko tko ne osuđuje gnusan čin napada na njegove novinare, koji s pravom shvaćamo kao napad na sve naše vrijednosti. Još se više zgražamo nad onim što se dogodilo u Nigeriji gdje su pobijene bespomoćne žene i djeca. Molimo za žrtve Charile Hebdoa i suosjećamo s njihovim obiteljima i cijelim francuskim narodom, kao što molimo i za žrtve u Nigeriji i suosjećamo s narodom Nigerije. Molitvama za poginule u Francuskoj se proteklih dana pridružio i papa Franjo pozivajući i nas da molimo. Zanimljiv je taj njegov poziv. Ovako glasi: ‘Molimo za žrtve te okrutnosti. Toliko žrtava! I molimo se za okrutne osobe, da im Gospodin preobrati srce.’ Papa Franjo nas, dakle, poziva ne samo da molimo za žrtve okrutnosti, nego i za okrutne osobe, za braću Kouachi i njihove pomagače. Važno je uočiti ovu dvostruku dimenziju molitve jer nam samo takav pogled na ovaj tragični događaj može pomoći da se ne uvučemo u ralje zla u koje su uvučeni oni koje papa Franjo naziva ‘okrutne osobe’”.

Naglasio je i da Isus zato nikad ne odbacuje grešnika, „ma bio on onako okrutan, kao što su bila braća Kouachi ili islamistički pokret Boko Haram u Nigeriji ili ISIS i drugi njima slični, a čija okrutnost dodatno dobiva na snazi jer su se predstavili kao oni koji to čine u ime Boga i u obrani Proroka”. Kazao je da je „Bog u Isusu Kristu postao brat svih ljudi. Da su ovoga bili svjesni teroristi, da su bili svjesni da su i novinari tjednika Charlie Hebdo ili kršćani Nigerije kao i oni ljubljena Božja djeca, sigurno se ne bi dogodilo ono što se dogodilo. Oni to nažalost nisu znali. Zapravo znali su, ali su zavedeni onima koji iskrivljuju islam, to zaboravili. I zato su se ponijeli onako kako su se ponijeli. Mi to znademo. I zato jer to znademo, ne smijemo dozvoliti da nas događaji poput ovoga uvuku u svijet osvete i mržnje. Evo zašto se Katolička Crkva u Njemačkoj gašenjem svjetala koelnske katedrale s pravom pridružila prosvjedu protiv marša protumuslimanskog pokreta, jasno izražavajući svoj ne skupini koja sebe naziva: ‘Domoljubni Europljani protiv islamizacije Zapada’”.

Propovijed je dubrovački biskup zaključio riječima: „Uspjeh terorizma nije u počinjenom masakru, ma kako bio težak, nego u tome da i nas navede da počnemo razmišljati onako kako razmišljaju teroristi. Protuislamske demonstracije, koje u sebi uključuju i pripisivanje krivnje za ono što se dogodilo i onima koji nemaju ništa s tim što se dogodilo, nas pretvaraju u one koji nas napadaju. Umjesto da pobijedimo ono protiv čega se želimo boriti, sami postajemo ono protiv čega se borimo. To je put prema još većem kaosu. To je put i prema uništenju naše civilizacije, kojoj je jedan od glavnih temelja kršćanstvo sa svojom radosnom porukom evanđelja Isusa Krista koje nas, između ostaloga, uči da se zlo može pobijediti samo dobrom, da se mržnju može ugasiti samo ljubavlju.”

Ika

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ministarstvo branitelja odbacuje kritike na rad Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom veliku zainteresiranost medija te učestale medijske napise i komentare kojima se insinuiraju nepravilnosti u radu Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja te se iznose neprovjereni podaci i proizvoljni zaključci, radi potpunog, istinitog i objektivnog informiranja hrvatske javnosti dužni smo reagirati i izvijestiti o sljedećem:

Vezano uz odluku Ministarstva hrvatskih branitelja temeljem zahtjeva za ostvarivanje statusa i prava po Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu (NN 64/15) obavještavamo Vas kako je prema stanju spisa u predmetu M. K. utvrđeno da je zahtjev podnijet 3. lipnja 2016. putem opunomoćnika Zajedničkog odvjetničkog ureda iz Splita. Uz zahtjev stranke priložena je preslika optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. Drugi dokazi koji su mogli biti od utjecaja na davanje mišljenja Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja, odnosno na odluku o priznavanju statusa žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i pripadajućih prava, nisu bili priloženi.

Podnositeljica zahtjeva nije priložila nikakvu medicinsku dokumentaciju kao dokaz o proživljenom seksualnom zlostavljanju. Budući da podnositeljica zahtjeva ne živi u Republici Hrvatskoj, u postupku pred Povjerenstvom nije neposredno sudjelovala i nije postojala mogućnost uzimanja iskaza na okolnost događaja koji je bio osnova za podnošenje zahtjeva.

Povjerenstvo je na sjednici održanoj 12. siječnja 2017. raspravljalo o zahtjevu podnositeljice i dalo je negativno mišljenje. Ističemo kako je sastav Povjerenstva multidisciplinaran te je svih sedam članova Povjerenstva mišljenje donijelo jednoglasno. U konkretnom slučaju, u predmetu M. K. Povjerenstvo je raspravljalo u sastavu: dva diplomirana pravnika, dva doktora medicine specijalista psihijatrije, jedan specijalist kliničke psihologije, jedan doktor medicine specijalist infektologije i jedan doktor medicine specijalist ginekologije i porodništva.

Povjerenstvo djeluje kao stručno i neovisno tijelo, a ne kao političko tijelo kako to insinuiraju pojedini mediji u svojim senzacionalističkim objavama te daje mišljenje je li stranka žrtva seksualnog nasilja na temelju raspoložive medicinske i druge dokumentacije, a ne na temelju senzibiliteta ili emocija njegovih članova. Primarna je zadaća Povjerenstva, ako ne postoje činjenice i dokazi koji su utvrđeni u kaznenom postupku ili ako ne postoji pravomoćna sudska presuda donesena u postupku vezanom za počinjenje seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, objektivizirati prosudbu na temelju procjene iskaza uzetog od podnositelja zahtjeva kao i ostalih dostatnih elemenata, prvenstveno raspoložive vjerodostojne medicinske dokumentacije o posljedicama traumatskog događaja.

U postupku za ostvarivanje prava iz uvodno citiranog Zakona, Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja primjenjuju načelo rodne jednakosti i ravnopravnosti bez diskriminacije stranaka po bilo kojoj osnovi.

Temeljem nalaza i mišljenja Povjerenstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja u predmetu M. K. donijelo je odluku/rješenje kojim je odbijen zahtjev podnositeljice. Protiv predmetnog rješenja tužbom je pokrenut upravni spor. Uz presliku tužbe Ministarstvu je dostavljena i presuda Županijskog suda u Splitu od 3. travnja
2017. Nedvojbeno je kako u trenutku raspravljanja Povjerenstva i donošenja odluke Ministarstva nije bilo presude u konkretnom slučaju. Napominjemo kako kazneni postupak još uvijek nije pravomoćno okončan te
ga ne možemo komentirati.

Stranka u upravnom postupku kojeg provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja nakon donošenja rješenja ima mogućnost ulaganja pravnog lijeka podnošenjem tužbe, što je M. K. iskoristila. Dakle, rješenje kojim je M. K. odbijena sa zahtjevom nije konačno.

Kako je u tijeku upravni spor u kojem je Ministarstvo stranka u postupku, nismo u mogućnosti komentirati njegov daljnji tijek. Nakon donošenja odluke nadležnog upravnog suda, Ministarstvo će odluku u cijelosti poštivati.

Budući da su dva sudska postupka u tijeku, senzacionalistički napisi koji su proteklih dana objavljeni u brojnim medijima mogu se tumačiti kao svojevrsni pritisak na rad sudova. Iznošenjem paušalnih navoda u svezi predmeta M. K., svojevoljnim tumačenjem procedura te kritiziranjem rješenja Ministarstva kao i stručnog mišljenja Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja manipulira se javnošću.

U objavljenim novinarskim tekstovima spominje se kako je primjer nerješavanja zahtjeva M. K. pokazatelj manjka senzibiliteta Vlade RH prema civilima stradalnicima rata te kako je upitna profesionalnost i nepristranost članova Povjerenstva, uz osvrt kako se radi o najdelikatnijem primjeru politizacije i neprofesionalizma.

Ističemo kako Povjerenstvo nije osnovala Vlada Republike Hrvatske već je imenovanje članova i njihovih zamjenika, temeljem uvodno citiranog Zakona, u nadležnosti ministra hrvatskih branitelja. Ministar hrvatskih branitelja ne utječe na rad Povjerenstva, kao ni na njegove odluke.

Sve primjedbe i kritike upućene na rad Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja neutemeljene su i u potpunosti ih odbacujemo. Stručnost i kompetentnost članova Povjerenstva je neupitna i u svako vrijeme podliježu propitkivanju zainteresirane javnosti.

Vezano uz primjedbe o stanju (ne)rješavanja zahtjeva za ostvarivanje statusa i prava po Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, obavještavamo Vas kako je do 22. studenoga 2017. Ministarstvo zaprimilo ukupno 213 zahtjeva, na temelju rada Povjerenstva donijelo je 202 rješenja, dok je preostalih 11 zahtjeva u postupku rješavanja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje svaki pokušaj manipulacije javnosti netočnim tvrdnjama, nepotpunim informacijama i neutemeljenim zaključcima te odbacuje svaku insinuaciju kako su u radu Povjerenstva odluke temeljene na bilo kojem obliku diskriminacije ili političkoj dimenziji. Povjerenstvo svakom zahtjevu pristupa nepristrano i stručno, nedvosmisleno primjenjujući zakonske odredbe prema najvišim profesionalnim standardima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Elizabeta Gojan u polupismenom komentaru branitelje nazvala “Ruljom”

Objavljeno

na

Objavio

U očekivanju nedjelje – “DAMIN” GAMBIT

Elizabeta Gojan je u polupismenom komentaru na Facebook zidu svoje kolegice Maje Sever napisala kako se Hrvatska radiotelevizija “povlađujući rulji odrekla svog čovjeka” jer se HRT javnim priopćenjem ogradila od stajališta Aleksandra Stankovića o “građanskom ratu u Hrvatskoj”:

“Samo ću napisati da tako to krene…odreknu se priopćenjem povlađujući rulji, oni koji trebaju stati, pod svaku cijenu, uz svog čovjeka…prošla to…zanimljivo, ne rješavaju to, po uzoru na premijera, kao unutarnju stvar…nego trkom u javnost, bauljajući po Ustavu floskulama… “ 

Nije mi sasvim jasno je li ona to “ruljom” nazvala nas gledatelje i pretplatnike Hrvatske radiotelevizije, ili samo hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i njihove udruge jer su javno izrazili svoje ogorčenje informativnim razgovorom Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva sa hrvatskim braniteljem Predragom Peđom Mišićem.

Naime samodopadno agresivni Stanković, uz stavljanje soli na ranu svog ‘nesretnog’ gosta kojemu se rođeni brat borio na strani agresorske JNA, a majka je otišla u Beograd), samo što ga nije vezao za radijator i čupao mu nokte ne bi li ga prisilio da prizna da je u Hrvatskoj zapravo bio “građanski rat”, komentirao je Mario Profaca.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari