Connect with us

BiH

Biskupi iz BiH pozivaju na molitvu za mir u Ukrajini i BiH te dijalog i slogu

Objavljeno

-

Bosanskohercegovački biskupi, okupljeni na zasjedanju u Banjoj Luci, pozvali su u srijedu na molitvu za mir u Ukrajini, ali i u BiH ističući potrebu za uspostavom dijaloga i sloge, te su upozorili na nastavak trenda iseljavanja mladih.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH, vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić istaknuo je kako je demokratski svijet ujedinjen u djelovanju i molitvama za prestankom rata u Ukrajini.

“Predlažem da se, posebice ovih dana kad zasjedamo u Banjoj Luci, u čijem središtu postoji župna zajednica Ukrajinaca a i u njezinoj okolici još njih nekoliko, pridružimo svojim molitvama za mir u toj zemlji, kao i za trajan mir, dijalog, slogu i razboritost u Bosni Hercegovini, naspram svakog oblika nemira i nereda”, rekao je nadbiskup Vukšić.

Banjolučki biskup Franjo Komarica je u uvodnome izlaganju upozorio na problem iseljavanja ljudi, što je po njemu rezultat nesređenog političkog stanja u zemlji.

“Ta se situacija manifestira kontinuiranim iseljavanjem – uzdajmo se i ne definitivnim – naše mlade populacije u druge životne sredine”, istaknuo je biskup Komarica.

Upozorio je i kako se njegova biskupija suočava s nedostatkom sredstava za normalan rad postojećih biskupijskih, crkvenih struktura i institucija, kao i za izgradnju u ratu porušenih crkvenih objekata. Upozorio je kako je posebno važno spasiti i revitalizirati veliko crkveno kulturno i duhovno blago nekadašnje trapističke opatije ‘Marija Zvijezda’ zaslužne za crkvu, ali i cijelo društvo u banjolučkoj regiji.

Biskup Komarica ove godine navršava 50. od svećeničkog ređenja koja će se obilježiti svetom misom u petak u Banjoj Luci, na blagdan sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke katedrale.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari