Biskupi iz BiH pozvali vjernike:Izađite na izbore i birajte u korist hrvatskog naroda

5

Biskupi iz Bosne i Hercegovine u četvrtak su, u povodu općih izbora koji bi se trebali održati 12. listopada, uputili posebnu poruku katoličkim vjernicima pozvavši ih da iskoriste svoje pravo glasa i iziđu na izbore, ali i da prethodno pozorno razmisle koja stranka i kandidati zaslužuju njihovo povjerenje da će se svesrdno založiti za jednakopravnost hrvatskog naroda.

U poruci Biskupske konferencije BiH vjernike se podsjeća da su kao katolici moralno dužni svojim aktivnim sudjelovanjem na izborima izravno pozitivno pridonositi boljoj i sigurnijoj budućnosti zemlje u kojoj žive.

Bosanskohercegovački biskupi preporučili su također vjernicima da se prije izlaska na izbore dobro informiraju što su kandidati i njihove stranke do sada učinile za državu, posebice za hrvatski narod koji u njoj živi.

“Za opstanak hrvatskoga naroda je neprihvatljiva i opasna sve bezočnije očitovana nakana da ga se ukloni s realne političke scene. Koliko je to štetno i za ovo društvo u cjelini pokazao je i zadnji četverogodišnji politički i privredni hod, ne u prazno, nego i unatrag”, stoji u poruci u kojoj biskupi očevidno kritiziraju sadašnju vlast u BiH.

Od vjernika je zatraženo da svojim glasom podupru one političare koji su “moralni, pravedni, sposobni i dosljedni te mogu pomoći da hrvatski narod u svojim pravima i obvezama bude izjednačen s druga dva naroda”.

Sa stajališta katoličkih biskupa u BiH svi vjernici koji budu glasovali kandidate trebaju vrednovati po njihovu zalaganju za obranu svetosti svakoga ljudskog života i ljudskog dostojanstva od prirodna začeća do prirodne smrti bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost.

Drugim važnim kriterijem ocijenjeno je njihovo zalaganje za opće dobro, potom za slobodu savjesti te vjerskog i kulturnog opredjeljenja i obrazovanja te za pravo na svoj zavičaj, dom, vlastiti identitet, rad i zasluženu plaću.

Također je važnim ocijenjeno zalaganje za socijalnu pravdu, za odlučnu borbu protiv korupcije i svih drugih manipulacija i izrabljivanja kao i zalaganje protiv potpirivanja mržnje i isključivosti te za promicanje istine, pravde, opraštanja i pomirenja među svim žiteljima zemlje.

Konačno, biskupi su pozvali vjernike da glasuju za one koji će se zalagati za jednakopravnost katolika s članovima drugih crkava i vjerskih zajednica i jednakopravnost pripadnika hrvatskoga naroda s pripadnicima drugih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine.

“Ne dopustite da drugi vama manipuliraju. Prosudite zrelo i glasujte svjesno i odgovorno. Vaše ljudsko i kršćansko dostojanstvo obvezuje vas da budete u najvećoj mjeri graditelji budućnosti svoje i drugih oko sebe”, stoji u poruci koju potpisuju vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica, mostarski Ratko Perić, vojni ordinarij Tomo Vukšić, te pomoćni biskupi Pero Sudar i Marko Semren.

Hina

facebook komentari

 • wolf

  Najveci plus rvackom narodu ce bit ako taj dan ostane kuci,a politicarim minus.

 • Realno

  To bi bilo najbolje, barem da jednom u 20 godina da narod uzvrati udarac i kazni političku kastu, ali uvijek ta kasta naloži i prevari narod i navede ga da izađe na izbore i dadne legalitet političarima da i dalje kradu narod…

 • peppermintt

  e, a o tom ja govorim , i za prošle izbore isto
  Samo ja mislim, ne triba ostat doma. Triba organizirati mirne građanske prosvjede, triba napisati zbog čega hrvatski narod ne želi biti i dalje u službi izbornih prijevara, triba napisati o Baryevim amandmanima, o nepravednom statutu grada Mostara, o tomu da su izbori besmisleni jer je BiH Protektorat. Triba se obratiti pismeno svim relevantnim medijima ( neki će i objavit ) institucijama, domaćim i međunarodnim.
  Ma triba ići oštro i na visokog predsjednika on je odgovoran za stanje u državi zašto ga ne i kazneno prijaviti.
  Samo nemamo stranke koja bi imala takvu hrabrosti.A narod je spreman za takvo što.
  🙂

 • Herceg-Bosna

  a koga birat tako ti svega,
  sve jadno da nemože biti jadnije,,

 • wolf

  Tako je Herceg-Bosno,oni su ti ko sporet ucrvenjen od vatre.
  Di got dirnes opeces se,znaci drugim rijecima koga got zaokruzis
  pokajaces se.