Pratite nas

BiH

Biskupi protiv izbornog inženjeringa na štetu Hrvata

Objavljeno

na

Svih dosadašnjih poslijeratnih godina bosanskohercegovački biskupi su pozivali Hrvate katolike da izađu na izbore, nastojeći na taj način potaknuti pitanje građanske, ali i vjerske odgovornosti kako prema sebi, tako i prema zajednici.

Upozoravali su i na štetne posljedice neravnopravnosti, no ove godine biskupi su otišli i korak dalje. Doslovno su upozorili, ili bolje reći alarmirali katoličke vjernike da bi njihovu pasivnost mogli iskoristiti oni koji žele Hrvate posve prekrižiti i izbrisati najprije s političke scene, a onda se posve jednostavno s njima obračunati, kao što je to bio slučaj s političkom platformom posljednje četiri godine, gdje je posve ignorirana većinska politička volja jednoga naroda.

 Za opstanak hrvatskoga naroda je neprihvatljiva i opasna sve bezočnije očitovana nakana da ga se ukloni s realne političke scene.
Koliko je to štetno, i za ovo društvo u cjelini, pokazao je i zadnji četverogodišnji politički i privredni hod ne u prazno, nego i unatrag”, naveli su u pozivu biskupi u BiH. Kolika je važnost izlaska na izbore i biranja najbolje se očituje upravo u riječi opstanak, jer se političko predstavljanje koje u konačnici znači i konkretne poteze vlasti za napredak određenog područja i ljudi izravno povezuje uz to tko ih predstavlja u vlasti. Pri tome su više nego jasno aludirali kako je aktualna vlast političke platforme u Federaciji BiH bila štetna i problematična, kako za državu BiH, a posebice za Hrvate katolike čija je većinska volja jednostavno ignorirana od najvećih bošnjačkih stranaka u FBiH. Po informacijama koje i biskupi imaju o novoj prijevari Hrvata uvelike se razgovara s hrvatskim podobnim strankama.

No, kako se ne bi upleli u zamku, jednako tako bosanskohercegovački biskupi su ostali na potrebnoj distanci oko budućih predstavnika u vlasti, ne želeći ni na koji način utjecati na birače. 
- Osim što vas potičemo da svakako izađete na izbore i tako ispunite svoju građansku i moralnu obvezu, želimo vas podsjetiti da, u duhu nauka Crkve, trebate voditi računa kojim kandidatima za odgovorne političke službe trebate dati svoj glas”, poručili su biskupi.   (VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari