Biskupi: Rezultati popisa uvjetovat će budućnost hrvatskog naroda i crkve

0

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pozvali su danas sve vjernike da na vrijeme pribave potrebne važeće dokumente i odazovu se na popis stanovništva u BiH u listopadu.

[dropcap]R[/dropcap]adi se o vrlo važnom događaju , koji će svojim statističkim podacima, a posebno onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva BiH u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH – stav je biskupa.

Nadbiskup vhbosanski kardinal Vinko Puljić ističe da je i moralna obveza svakog katolika očitovati svoju vjersku pripadnost i izjasniti se katolikom, pa i na popisu stanovništva.

Kardinal Puljić nije želio prejuducirati  što bi popis mogao pokazati kada je u pitanju broj katolika u BiH, ali je naglasio da je njihova obveza da se odazovu popisu.

I biskup banjalučki Franjo Komarica je, ukazujući na važnost popisa stanovništva, ipak naveo da je sada jedva pet posto od onoga broja katolika u Banjalučkoj biskupiji i RS, posebno u Posavini koji je bio prije rata.

On ističe da nema jednog konstitutivnog naroda u polovici zemlje i to ne njihovom voljom, već “zakonom jačeg”, što je odgovornost i domaćeg i međunarodnog faktora.

To, kazao je, nije dobro i mora se mijenjati.

Biskupi su na dvodnevnom 58. zasjedanju razmotriti djelovanje Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s ciljem što usklađenijeg i djelotvornijeg karitativnog djelovanja Crkve u BiH.

Također su saslušati izvještaje svojih delegata te se osvrnuti na Drugi susret svećenika BiH održan 18.6. 2013. u Livnu. Bilo je riječ i o što boljem pripremanju onih kandidata za svećeništvo koji u bogosloviju dolaze nakon svršene srednje škole.

Osim biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na zasjedanju su sudjelovali i delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, biskup križevački, i mons. Andrej Glavan, biskup iz Novog Mesta, te delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup metropolit beogradski.

Na početku zasjedanja sa biskupima se susreo i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto.

Dnevnik.ba

facebook komentari