Pratite nas

Kronika

Biste Franje Tuđmana i Blage Zadre u Vukovaru prekrili crnim platnom

Objavljeno

na

Mislim da znamo svi kako bi oni reagirali da su danas među nama. I dalje ćemo biti dosljedni jer je ovo sve zamagljivanje javnosti da se skrene pozornost s brojnih drugih problema – rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Simboličnim prekrivanjem spomen-bista prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i Blage Zadre Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nastavio je svoj prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovar.
– Prekrivamo njihove biste da ne gledaju ovu sramotu koja se događa u gradu. Mislim da znamo svi kako bi oni reagirali da su danas među nama. I dalje ćemo biti dosljedni jer ovo sve je zamagljivanje javnosti da se skrene pozornost s brojnih drugih problema – rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić. Najavio je i da Stožer nastavlja s daljnjim aktivnostima kojima je cilj da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta.
– Mi svakako nećemo odustati od svojih ciljeva i uvjereni smo u svoju pobjedu. Očekujemo i da Gradsko vijeće uskoro promijeni Statut. Isto tako, i u fazi smo pripreme referenduma na kojem ćemo sigurno dobiti veliku potporu hrvatske javnosti. U svakom slučaju, mi smo spremni za razgovore i dijalog sa svima, ali ne pristajemo na bilo kakve kompromise – istaknuo je Josić. Dodao je i da Stožer žali za svakom žrtvom koja se dogodila, ali da se nikako ne mogu izjednačavati žrtva i agresor. Komentirao je i najave predsjednika Ive Josipovića da priprema određeno rješenje za slučaj Vukovar.
– Znamo mišljenje predsjednika Josipovića i sugestije, ali mislim da od toga neće biti ništa – rekao je kratko. Spomen-bistu Franje Tuđmana, koja se nalazi na središnjem gradskom trgu, platnom su prekrili supruga i sin jednog od poginulih hrvatskih branitelja.

VLM

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari