Pratite nas

Hrvatska

BITKA ZA POTPISE: U predsjedničkoj utrci na kraju samo tri kandidata

Objavljeno

na

SDP i Josipović ili HDZ i Kolinda? Tko skupi više potpisa stječe psihološku prednost za početak utrke koja će trajati vrlo kratko

kandidati2

Prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidate kreće danas, a imaju 12 dana kako bi sakupili deset tisuća potpisa. Za neke će to biti lak posao, a za neke nemoguć, smatraju naši analitičari. Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović, sigurno će sakupiti i više potpisa te na taj način odmjeravati snage, a osim njih je moguće da će potpise skupiti i Milan Kujundžić, komentirali su. Do 8. prosinca znat ćemo listu kandidata za predsjednika države, što znači da će od utorka, 9. prosinca službeno krenuti izborna kampanja koja će trajati 18 dana, dakle do 26. prosinca.

Tihomir Dujmović, politički analitičar trajanje kampanje smatra bezobrazno skraćenim te tvrdi kako se neće moći čuti analiza onoga što smo doživjeli u posljednjih pet godina.

“Mislim da će HSS i HSP sigurno podržati Kolindu. No, HDZ je stranka koja ima više od 200 tisuća članova tako da je deplasirano govoriti o tome hoće li skupiti tih deset tisuća potpisa. SDP, s druge strane, sigurno ostaje logistika Josipoviću. Ovo što se događalo je politički animozitet između Josipovića i Milanovića, ali oni ostaju jedna vojska, armija.”, tvrdi Dujmović.

Stručnjakinja za odnose s javnošću, Aleksandra Kolarić sigurna je da će kandidati donijeti i više potpisa, barem što se tiče Kolinde i Josipovića, ali to je standardno, smatra, s tim da oni to rade i zato što mogu, jer su široko prepoznati.

“Za Kujundžića očekujem da skupi dovoljan broj potpisa, a za druge će to biti teško, jer nemaju infrastrukturu. Josipović će sigurno imati podršku SDP-a, a moguće je i da će SDP financirati njegovu kampanju, njihove razmirice su na razini dnevno političkih prepucavanja.”, kaže Kolarić.

S njima se slaže i politički analitičar Čedomir Bužančić, koji tvrdi da Kolindi i Josipoviću nije teško skupiti deset tisuća potpisa s obzirom na to da iza njih stoji stranački stroj.

“Nemaju razloga stati na deset tisuća potpisa, to se pokazalo i na prošlim izborima. Jaki kandidati poput Kolinde i Josipovića će sigurno pokušati impresionirati javnost, a taj element koriste da pokažu snagu baze i podršku koju imaju. To je način odmjeravanja snaga. Za ostale kandidate je pitanje hoće li se uopće uspjeti pokazati kao kandidati. Nisam siguran da je za mladog kandidata Ivana Velibora Sinčića u 12 dana skupiti toliko potpisa mala brojka. Ako ne postoji neka infrastruktura to neće biti lagan zadatak. Uz Josipovića i Kolindu ne sumnjam i da će Kujundžić upsjeti skupiti dovoljan broj potpisa.” objašnjava Bužančić.

I on smatra da je za očekivati potpora Josipoviću od strane SDP-a.

“Nema dvojbe da će SDP biti logistika Josipoviću, to je njegova baza i prirodna sredina. Oni inkliniraju toj politici, a svaki drugi epilog bi za mene bio iznenađujući. Često neki signali djeluju zbunjujuće, ali određena politička konzistentnost se vidi.”, komentirao je.

Stručnjaci iz IM&C agencije vjeruju da Kolindi i Josipoviću neće biti problem sakupiti potpise, jer iza njih stoje dvije najjače i najbrojnije političke stranke u Hrvatskoj.

“Ne vjerujemo kako će im brojem potpisa biti cilj impresionirati javnost već će možda oba kandidata htjeti poručiti da imaju snažnu podršku birača. Kada je o ostalim kandidatima riječ, do deset tisuća potpisa doći će gospodin Ivan Kujundžić te i don Ivan Grubišić dok će ostalima to biti znatno otežano, jer iza sebe nemaju stranačku logistiku, a na taj način će se i profiltrirati broj predsjedničkih kandidata. Kako će se sve odvijati na terenu ne znamo, no vjerujemo kako će članovi HSS-a i HSP-a sigurno davati svoje potpise kandidatima desnice, a SDP će sigurno biti logistika osipoviću jer tome u prilog govori i njihovo jasno izjašnjavanje da će ga podržati kao kandidata”, smatraju komunikacijski stručnjaci iz agencije IM&C.

(direktno.hr)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari