“Bitka” za Vijeće ministara

0

Političke stranke koje su na izborima održanim prije deset dana osvojile najviše glasova jedno pričaju biračima, svojim i tuđim, a drugo rade.
Ukratko – u zboru priopćavaju kako čekaju službene rezultate izbora kako bi počeli pregovore o formiranju koalicija, a uvelike su u međusobnim kontaktima, svakako tajnim. Najžešća bitka vodi se za Vijeće ministara i u njezinoj sjeni su uspostave parlamentarnih većina u entitetima i shodno njima formiranje novih vlada Federacije i Republike Srpske.

Ključevi reformi

U Republici Srpskoj situacija je iz dana u dan sve usijanija i ona se u svakom slučaju odražava i na događanja u Federaciji gdje je je nešto mirnije, barem za sada. Po svim procjenama, od toga kako će se skrojiti koalicija stranaka iz RS-a, ovisi i parlamentarna većina na državnoj razini što će svakako utjecati i na izgled nove federalne zakonodavne i izvršne vlasti.
Iz SDS-a Mladena Bosića, koji predvodi Savez za promjene u kojem su još i PDP Mladena Ivanića i NDP Dragana Čavića, jasno su stavili do znanja da mogu sa svima osim sa SNSD-om Milorada Dodika. Ovaj opet poručuje da će ubrzo formirati parlamentarnu većinu i Vladu RS-a s DNS-om Mirka Pavića i SP-om Petra Đokića.
Igor Radojičić iz SNSD-a, koji je glavni Dodikov kandidat na novog premijera RS-a, jučer je kazao da će novo Vijeće ministara sastaviti SNSD, SDA i HDZ. Iz SDA su odgovorili da ta stranka kao sveukupni pobjednik izbora drži ključeve reformskih procesa i da će razgovarati sa svima koji su zainteresirani za reforme, jačanje ekonomije i borbu protiv korupcije i kriminala. Iz HDZ-a su na Radojičićev poziv odgovorili da će rukovodstvo zauzeti stav o provedbi izbornih rezultata.
Prema Dodikovoj računici, SNSD, HDZ i SDA imaju matematičku većinu u Parlamentu BiH što upućuje na zaključak da bi se po tom principu formiralo i novo Vijeće ministara.
Međutim, Savez za promjene, odnosno Bosićev SDS, Ivanićev PDP i Čavićev NDP, nemaju namjeru Vijeće ministara predati Dodiku, nego njega i njegov SNSD izbaciti iz svih kombinacija u formiranju državne i vlasti Republike Srpske. Ivanić koji je pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, jučer je otvoreno kazao da je realno da Savez za promjene s još jednom ili dvije stranke koje će imati zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a formiraju parlamentarnu većinu naglašavajući: “Da vidim što bi Dodik mogao uraditi ako dobije 45 potpisa, osim dati mandat Savezu za promjene.”
– SNSD je izgubio izbore. S 240.000 pao je na 200.000 građana koji su mu dali potporu. Nemaju više slobodnu većinu i zato će biti jako ucijenjeni od svojih koalicijskih partnera – objasnio je Ivanić.

Spojene posude

Iako Dodik stalno ponavlja da ga ni Federacija ni BiH uopće ne zanimaju, da je to za njega inozemstvo, sada mu opstanak na vlasti ovisi upravo o strankama iz Federacije. Usput, stranke okupljene u Savezu za promjene uoči izbora proglasio je probosanskim.
Drugim riječima, on spas vidi u Bakiru Izetbegoviću, zamjeniku predsjednika SDA-a, a još više u Draganu Čoviću, šefu HDZ-a, s kojim je u odličnim vezama i rade po sustavu “spojenih posuda”. Zbog toga se s posebnom pozornošću iščekuju Čovićevi konkretni potezi, odnosno, hoće li on, baš zbog svojih odnosa s Dodikom, uvjetovati formiranje novog Vijeća ministara ulaskom SNSD-a u državnu Vladu. Čović je toga svjestan baš kao i obveza koje ima prema Dodiku.
Baš zbog takve situacije, prema našim banjolučkim izvorima, vrh SNSD-a je razglasio priču da bi ulazak SDS-a u državnu vlast otvorio put Miloradu Dodiku da se potpuno posveti proglašenju neovisnosti Republike Srpske. Kad se zbroji i oduzme šta takva poruka SDA-u i HDZ-u znači, jasno je da on igra na kartu širenja straha, kartu na koju je dosad dobivao. Igru su u Sarajevu prozreli i tumače je kao “ćorak”.
Nedvojbeni je dojam da se nikada nije vodila žešća bitka za Vijeće ministara. Objašnjenje nije samo u činjenici da ulazak u Vijeće ministara osigurava kontrolu nad državnom blagajnom nego da se radi o mnogo većim interesima. Riječ je o utjecaju u Upravi za neizravno oporezivanje, Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), brojnim državnim upravama, direkcijama i agencijama i u konačnici utjecajem na ukupna događanja u BiH i put kojim će BiH dalje ići. Ipak, vrhovni interes je onaj osobni – ulazak u državnu vlast osigurava blokiranje otvaranja financijskih i drugih afera i malverzacija i procesuiranje njihovih aktera.

Deklaracija pet stranaka

U Sarajevu su 4. travnja ove godine Bakir Izetbegović, Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Dragan Čović i Martin Raguž u ime svojih stranaka SDA-a, SDS-a, PDP-a, HDZ-a i HDZ-a 1990. potpisali zajedničku deklaraciju o europskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju Europsku narodnu stranku.  U deklaraciji je posebno naglašen, kako je navedeno, “unutarnji politički dogovor” pet stranaka radi skidanja svih blokada s europskog puta BiH nakon izbora u listopadu čime su se obvezale na zajedničko djelovanje. Zbog toga se u europskim političkim krugovima, posebno u utjecajnoj Europskoj pučkoj stranci, prati šta će uraditi Izetbegović, Bosić, Ivanić, Čović i Raguž, preciznije, hoće li izigrati dogovor i sami prekrižiti svoje potpise i zaboraviti na obveze koje su sami prihvatili.

Dnevni list

facebook komentari