Connect with us

U potrazi za Istinom

Bivša partijašica Vesna Škare Ožbolt – danas protiv načela reciprociteta u vanjskoj politici, nekad protiv procesuiranja agresora na Hrvatsku

Objavljeno

-

Nekadašnja zvijezda hrvatske politike, savjetnica predsjednika države Franje Tuđmana, pa odmetnica od njegove stranke te (su)osnivačica Demokratskog centra i Sanaderova ministrica pravosuđa, svojedobno je sudjelovala u politički kalkuliranim odlukama o (ne)procesuiranju zločina(ca) velikosrpske agresije na Hrvatsku, piše Bože Vukušić

Za njenu tadašnju aktivnost mogli bismo imati razumijevanja, jer je samo provodila odluke koje je netko drugi, daleko moćniji od nje donosio u vrijeme kad je Hrvatska još dijelom bila okupirana i nepozicionirana na međunarodnoj političkoj sceni.

Međutim, sudeći prema današnjoj izjavi Vesne Škare Ožbolt vezano uz zahtjeve bosansko-hercegovačkog pravosuđa prema Hrvatskoj za procesuiranjem hrvatskih zapovjednika u operaciji „Bljesak“, ona savjetuje provođenje iste politike pognute glave prema Sarajevu kao i u nekadašnjim prilikama prema Beogradu. Pa tako iznosi svoje stajalište prema najnovijim zahtjevima iz BiH, a s obzirom na sve češće prijedloge da Hrvatska uzvrati istom mjerom:

„Nikad se ne bih ponašala po nekom reciprocitetu jer to nema nikakvog smisla“.

(vidi: „Škare Ožbolt o optužbama na račun zapovjednika Bljeska…“ – https://www.tportal.hr/…/skare-ozbolt-o-optuzbama-na…)

Stavovi Vesne Škare Ožbolt posljedica su stoljetnog nasljeđa kmetovskog mentaliteta hrvatskih političara koje je doživjelo vrhunac za vrijeme komunističke Jugoslavije. Jer – načelo reciprociteta upravo je klasika u međunarodnoj politici od pamtivijeka, kojega izbjegavaju inicirati samo znatno slabije i inferiornije države od onih prema kojima bi ga trebale primijeniti.

U ovom slučaju, potpuno je legitimno, opravdano pa i potrebno da Hrvatska odgovori na zahtjeve iz BiH za procesuiranjem hrvatskih zapovjednika u operaciji „Bljesak“, pa i u drugim slučajevima, aktualiziranjem istraga ne samo protiv svih časnika Vojske Republike Srpske nego i Armije BiH koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku te, posljedično, raspisivanjem tjeralica za istima.

Poznato je da praktički nema višeg oficira Vojske Republike Srpske koji nije sudjelovao u agresiji na Hrvatsku, ali je manje poznato da je i većina oficira Armije BiH koji su ranije služili u JNA sudjelovala 1991. i 1992. u agresiji na Republiku Hrvatsku. Mnogi od njih, premda su bili sudionici velikosrpske agresije, slobodno dolaze u Hrvatsku, štoviše u Hrvatskoj rade i posluju, a naročito ljetuju, piše Bože Vukušić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas