Connect with us

Pregled

Bivši agent Udbe Kekić: Hrvatsku od prvog dana imaju moji šefovi

Published

on

“Sva izvješća koja su sakupljena završavala su u središtu SDP-a. Oni su tu službu i smislili. Osim agent Udbe bio sam dio i partijaske tajne policije.

[ad id=”93788″]

Partiji smo davali na uvid sve što smo otkrili i onda su oni dalje radili s time. Hrvatsku od prvog dana imaju moji šefovi”, rekao je bivši tajni agent Udbe Željko Kekić u večerašnjoj Bujici Velimira Bujanca u koju se javio telefonski, prenosi direktno.hr

Gost Bujice bio je bivši politički zatvorenik i doktor filozofije doktor Anto Kovačević, koji je odmah na početku istaknuo kako će stranka kojoj je pristupio – HSP dr. Ante Starčević inzistirati da se u Hrvatskoj počne uvoditi lustracija.

“Mi ćemo obilježavati 23. kolovoza u skladu s vrijednostima EU. Ne možemo govoriti da smo Europa te da smo prihvatili sustav vrijednosti ako nismo osudili komunističke zločine. Sramota da najljepši trg u Zagrebu nosi ime zločinca. Kao pravaši ustrajat ćemo u tri stvari; lustracija, tražit ćemo pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom i na obilježavanju 23. kolovoza. Nas će jedino istina spasiti. Desilo se da smo mi generacija koja je doživjela velikosrpstvo pod krinkom jugoslavenstva. Ne želimo nikoga proganjati, ali ako si bio kostolomac, ne možeš biti ministar u Vladi”, rekao je Kovačević.

Istaknuo je kako je najljepše što se moglo dogoditi Hrvatskoj izbor Kolinde za predsjednicu i pobjeda Domoljubne koalicije.

“Most i Koolinda su nešto novo i na čelu s mandatarom Oreškovićem, koji voli Hrvatsku. Opasan je čovjek koji puno zna, a ne voli Hrvatsku. Ministrica vanjskih poslova, primjerice, ne može izgovoriti riječ Hrvatska. Ne možemo u hrvatskoj vlasti imati takve ljude. Apsurd je da Njemačka provodi lustraciju, a Hrvatska ne”, tvrdi Kovačević.

Dodaje kako je za Hrvatsku bolje da nema nikoga u UN-u nego da Vesna Pusić bude glavna tajnica u UN-u.

“Ona je izgovorila grozne stvari. Međutim ja vjerujem u Most i mandatara Oreškovića. Hrvatsko pitanje nikad nije bilo ideološko. Pametni ljevičari podržat će Oreškovića”, smatra Kovačević.

U Bujicu se telefonski javio bivši tajni agent UDBE Željko Kekić, koji je opisao kako je to izgledalo dok je radio za Udbu.

“Imao sam sreću da sam kao mlad radio kao sekretar omladine, pa sam vidio to društvo s druge strane. Čovjek osjeti potrebu da s istinom ispriča sve i tako sam došao do Kovačevića i priznao mu sve. Pratio sam ga od 1980. do 1990., svaki njegov korak je bio pokriven, svaki put kad je bio na liniji Orašje – Beč. Kad je kontaktirao s Veselicom, kad je imao tajne razgovore, i kovao planove kako dobiti samostalnu državu. Bio sam svjestan da ću jednog dana završiti u zatvoru. Anto je bio jedan od najtvrđih objekata. Pratio sam i Franju Kuharića, Franju Tuđmana, Budišu, Veselicu, Tripala, Čička…Sva izvješća koja su sakupljena završavala su u središtu SDP-a. Oni su tu službu smislili. Osim agent Udbe bio sam dio i partijaske tajne policije. Partiji smo davali na uvid sve što smo otkrili i onda su oni dalje radili s time. Hrvatsku od prvog dana imaju moji šefovi”, rekao je Kekić.

Kovačević je opisao svoje iskustvo, kada je bio otet i u Zenici.

“Kidnapiran sam bio nakon dolaska iz Beča. Došao sam u Odžak i išao sam na misu tamo, oko pola 11 šestorica udbaša su mi prišli i rekli ‘Pođi s nama, lišen si slobode’. Judo pokretima su me ubacili, imao sam 29 godina, 13 dana nitko nije znao gdje se nalazim. Nudili su mi suradnju. Svim Hrvatima je bila nuđena izdaja. Izdaja je u Hrvatskoj postala najunosniji posao. Meni je sve bilo nuđeno u prošlom sustavu. Da sam prihvatio uživao bi u masti i slasti druge vlasti. Naše su ideje pobjedile, ali su dopšli prasci koji zobaju našu zob”, kaže Kovačević.

Naglasio je kako HSP neće nikada dići ruku da ravnatelj HRT-a bude Goran radman.

“Ja sam uvjeren da kolegama iz stranke i koalicije njihov duhovni intelektualni habitus to neće dopustiti. Jugoslavenstvo je rak rana metastaza na hrvatskom društvu. U medijima je protagonist Radman, potom jugoslavenske orjentacije je i bivši predsjednik Ivo Josipović, Stipe Mesić. U SDP-u se događa nešto što pozdravljam. Hrvatskoj je potrebna zdrava socijaldemokracija. Čestitam ljudima koji se bore za to unutar SDP-a”, rekao je.

Zaključuje kako je apsurd da je dobio osam i pol godina robije zbog drugačijeg shvaćanja slobode, a danas vukovarskim podunavljem šetaju ubojice, sillovatelji i oni koji su rušili Vukovar.

“Hrvatska je tamo bila prepuštena umiranju i danas je prepuštena umiranju. Svake godine nas je sve manje, mladi ljudi odlaze, a sinovi udbaša imaju sve. Potrebna je ovakva pomirdba kad bivši agent Udbe kaže da je počinio grijeh. Nažalost, bez lustracije ne možemo ništa riješiti. Hrvatska je pala 2000. godine kada su komunisti došli na vlast”, zaključio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari