Pratite nas

Iz Svijeta

Bivši član ISIL-a tvrdi kako Turska aktivno surađuje i koordinira s ISIL-om: “Imaju zajedničkog neprijatelja – Kurde”

Objavljeno

na

Jedan bivši pripadnik ISIL-a, koji se predstavio po imenu “Sherko Omar”, dao je intervju za američki list Newsweek te je pritom otkrio brojne detalje o radu ove terorističke organizacije koja je okupirala velike prostore u Iraku i Siriji, prenosi advance.hr.

Omar ističe kako je u ISIL-u radio kao komunikacijski tehničar. Navodi kako ISIL Tursku smatra svojim saveznikom što naročito dolazi do izražaja u borbi za kurdski grad Kobani na sjeveru Sirije.

“ISIL i Turska surađuju zajedno na terenu na temelju toga da imaju zajedničkog neprijatelja kojeg treba uništiti – Kurde”, rekao je Omar u razgovoru za američki list.

Nadalje, ističe kako je on osobno u mnogo navrata organizirao susrete ISIL-ovih zapovjednika u Siriji i ljudi iz Turske. Veze su navodno toliko snažne da, prema Omaru, dvije strane primarno komuniciraju na turskom, a ne na arapskom jeziku.Što se tiče Bitke za Kobani, Omar navodi kako je Turska ISIL-u dopustila korištenje sporednih i alternativnih ruta preko granice.

“ISIL-ovi zapovjednici su nam rekli da se nemamo čega bojati jer je suradnja s Turskom potpuna. Tako su redovno putovali iz Raqqe i Aleppa prema kurdskim teritorijima jer je putovanje preko Sirije bilo nemoguće zbog činjenice da YPG (kurdski borci u Siriji) kontroliraju većinu kurdskih regija”, rekao je Omar.

Za reportažu lista Newsweek kontaktiran je i izvor iz kurdskih YPG snaga. Izvor je potvrdio ono o čemu Omar priča ističući kako Turska čak dostavlja oružje i municiju ISIL-u.

Odnos između Turske i ISIL-a će bez sumnje biti jedan od najkontroverznijih priča u sklopu rata u Siriji. Ankara, dakako, odbacuje bilo kakve sugestije da surađuju s ekstremistima u Siriji, no količina informacija koje tvrde drugačije počinje se gomilati.

Što se tiče kurdskog grada Kobani na samoj sirijsko-turskoj granici, borbe se i dalje vode. Iz Iraka su u grad stigle snage Iračkog Kurdistana, Peshmerge, koji koriste artiljeriju za napade na ISIL-ove položaje. Zadnjih dana Kurdi su ostvarili dodatan napredak, uspjeli su preuzeti kontrolu nad nekoliko naselja u okolici Kobanija koja su bila pod okupacijom ISIL-a. No, ISIL-ova opsada grada Kobani još uvijek nije slomljena.  

Newsweek/RT

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari