Connect with us

Ukrajina

Bivši ministar obrane Ukrajine: Upozorio sam Zapad na Putina, njegovi postupci slični su Hitlerovima

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bivši ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov za Guardian je izjavio kako je upozorio kolege na Zapadu da pregovori s Moskvom neće donijeti mir te da je Vladimir Putin i dalje odlučan u potpunosti uništiti Ukrajinu i ‘asimilirati’ njezine građane u Rusku Federaciju.

Rekao je da bilo kakav dogovor s Kremljom ne bi okončao sukob.

– Rusija zahtijeva priznanje okupiranih teritorija Ukrajine kao svog teritorija u zamjenu za kraj rata, napisao je u članku za Guardian.

– Očito je, međutim, da to radi samo zbog jedne stvari – želi kupiti malo vremena, pregrupirati se i ‘konačno riješiti ukrajinsko pitanje’ koristeći nove resurse. Rusija ne priznaje postojanje Ukrajine i ukrajinskog naroda. Njihov je cilj uništenje ukrajinske državnosti i asimilacija Ukrajine, poručio je.

Reznikov, kojega je u nedjelju smijenio predsjednik Volodimir Zelenski, usporedio je pozive Ukrajini da učini teritorijalne ustupke s međunarodnim zahtjevima iz 1938. godine da Čehoslovačka prepusti Sudete nacističkoj Njemačkoj. To se i dogodilo po nalogu Velike Britanije i Francuske.

– Znamo da to nije zaustavilo Hitlera. Uskoro je Treći Reich imao potpunu kontrolu nad onim što je ostalo od Čehoslovačke, uključujući i vojni arsenal. Putinovi postupci slijede sličan obrazac, rekao je.

Reznikov je otišao nakon skandala oko postupka nabave u ministarstvu obrane. Maknuli su ga zbog propusta u odnosima s javnošću, iako osobno nije bio umiješan u korupcijske sheme. Diplomatski izvori tvrde da bi on mogao biti veleposlanik Ukrajine u Velikoj Britaniji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari