Connect with us

Iz Svijeta

Bjelorusija odlučila prihvatiti rusko nuklearno oružje

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bjelorusija je u utorak priopćila da je odlučila prihvatiti rusko taktičko nuklearno oružje nakon višegodišnjeg pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmjerenog na promjenu političkog i geopolitičkog smjera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će Moskva u budućnosti nastojati razmjestiti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, vjernom savezniku, eskalirajući sukob sa Zapadom.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo je svoju odluku o suradnji s Rusijom u priopćenju u utorak, rekavši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada.

“Tijekom zadnje dvije i pol godine, Republika Bjelorusija bila je izložena političkom, gospodarskom i informacijskom pritisku bez presedana od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Europske unije,” navodi se u priopćenju.

“S obzirom na te okolnosti, te opravdane zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija je prisiljena odgovoriti jačanjem vlastitih sigurnosnih i obrambenih kapaciteta.”

Minsk je rekao da ruski nuklearni planovi neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija sama neće imati kontrolu nad oružjem. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas