Connect with us

Iz Svijeta

Bjelorusija: Povlačenje ruske vojske ovisi o povlačenju NATO snaga

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bjelorusija je u ponedjeljak objavila da će povlačenje ruskih snaga s njenog teritorija u velikom dijelu ovisiti o povlačenju snaga NATO saveza iz blizine njenog i ruskog teritorija.

Rusija je u Bjelorusiju poslala velik broj vojnika, NATO tvrdi najveći od Hladnog rata, na vojne vježbe koje su krenule 10. veljače.

One su završile u nedjelju, no Minsk je najavio da će snage ostati na njenom teritoriju, kao razlog navevši vojnu aktivnost u blizini Bjelorusije i Rusije.

Bjelorusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je priopćilo kako će se ruske snage vratiti u svoje trajne baze „tek kad se za to pojavi objektivna potreba i kad se donese ta odluka”.

„U velikom dijelu to će ovisiti o našim zapadnim kolegama. Snage i naoružanje na istoku Europe, uključujući u blizini Bjelorusije, jedan su od faktora koji utječu na razvoj situacije”, kazao je šef bjeloruske vojske Viktor Gulevič.

On smatra kako Minsk ima pravo zatražiti povlačenje američkih i NATO snaga s blizine bjeloruske granice.

Bjeloruski ministar obrane u nedjelju je objavio kako Minsk i Moskva ne žele rat.

„No, oni nas ne čuju ili nas ne žele čuti. Zato je stvorena relevantna vojna snaga koja će odbiti agresora ako će to biti potrebno”, prenosi njegove riječi o zapadnim zemljama bjeloruska državna agencija Belta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari