Connect with us

Religija i Vjera

Blagdan Gospe Karmelske

Objavljeno

on

Danas slavimo blagdan Gospe od brda Karmela. Prorok Izaija nam opisuje brdo Karmel, kao ono na kojem nam je Bog darovao divote. Tumači Svetoga pisma misle da je brdo Karmel slika prave Božje prisutnosti u Izraelu, slika ljudskosti i plodnosti Božje milosti, slika Djevice Marije, osobe koja je nepodijeljena srca pripada Bogu.

Danas slavimo blagdan Gospe od brda Karmela. Prorok Izaija nam opisuje brdo Karmel, kao ono na kojem nam je Bog darovao divote.

One zaista jesu blagoslov Božji, jer samo ime Karmel znači plodna vrtna zemlja. Što znači plodna zemlja u neplodnoj pustinji, znat će svatko tko je iskusio sušu, žeđ, glad i vrelinu dana bez imalo sjene u kojoj bi se čovjek zaklonio od sunca što prži.

Naime, Karmel je brdo u Palestini, uz obalu Sredozemnoga mora na kojem je starozavjetni prorok Ilija vatreno branio vjeru u Izrćlu.

Uz Karmel se vezuje i škapular. To je komad gornje odjeće koju mnogi redovnici nose, primjerice benediktinci, cisterciti, premonstratenzi, karmelićani. Postoji i simbolički škapular koji su počeli nositi i laici, dakle svjetovnjaci kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinih redova.

Najpoznatiji je takozvani karmelski škapular koji nose karmelićani i karmelićanke, ali i svjetovnjaci koji imaju udjela u zaštiti koju je Gospa obećala onima koji nose škapular.

Karmelski red potječe iz 1155. godine, a osnovao ga je Bertold iz Kalabrije. U lijepoj karmelićanskoj crkvi na brdu Karmelu u Haifi razni natpisi uklesani u mramor svjedoče o postanku karmelskoga reda.

Novoutemeljeni red doživio je svoj procvat za vrijeme trećega poglavara zajednice, sv. Šimuna Stocka koji je upravljao svojom zajednicom od 1242. do 1262. godine. Njemu se pripisuje i nošenje škapulara, odjeće koju je redu kao znak svoje zaštite dala Blažena Djevica Marija.

Tumači Svetoga pisma misle da je brdo Karmel slika prave Božje prisutnosti u Izraelu, slika ljudskosti i plodnosti Božje milosti, slika Djevice Marije, osobe koja je nepodijeljena srca pripada Bogu.

Ona je, osjenjena Duhom Svetim, postala mjesto osobite Božje prisutnosti koja se očitovala utjelovljenjem Sina Božjega.

Karmel je i slika naročite Božje blizine koju veliki mističar karmelske duhovnosti sv. Ivan od Križa ocrtava i u svome djelu Uspon na brdo Karmel. Vjernici su uvijek cijenili karmelsku duhovnost o čemu svjedoči više od tisuću karmelskih bratovština tijekom 17. st. (Laudato/HKR)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR