Connect with us

Blagdan je Preobraženja Gospodinova

Published

on

Preobraženje Gospodinovo Blagdan je Preobraženja Gospodinova, uzvišeni događaj iz Kristova života. Teolozi tumače da nas ovaj blagdan podsjeća na Kristovu veličinu i uzvišenost njegove poruke i poslanja, da u blagdanu Preobraženja Kristova gledamo i obećanje vlastitog preobraženja po vjeri i Kristovu zahvatu, a to bi nas trebalo poticati da u svom svakodnevnom životu nastojimo uvijek pobijeđivati negativnosti i sve gledati iz perspektive vječnosti.

preobraženjeBlagdan je Preobraženja Gospodinova, uzvišeni događaj iz Kristova života koji su opisali sinoptici Matej, Marko i Luka. Spominje ga i sv. Petar u svojoj Drugoj poslanici jer je s Ivanom i Jakovom bio očevidac tog događaja kojeg nikada nije mogao zaboraviti.

Kršćani u Rimu ovaj su blagdan slavili od 5. stoljeća, i to između kvatrene subote u korizmi i sljedeće nedjelje. Papa Kalist III. 1457. godine odredio je da se u cijeloj Crkvi slavi na današnji dan kao uspomena na pobjedu koju su kršćani izvojevali nad Turcima kod Beograda 1456. godine pod vodstvom sv. Ivana Kapistrana i Ivana Hunjadija, poznatijeg pod imenom Janko Sibinjanin. Vijest o pobjedi stigla je u Rim upravo na današnji dan pa je stoga odlučeno da se blagdan svake godine slavi na današnji dan. U drugoj polovici svog života Isus se s trojicom odabranih apostola popeo na brdo Tabor.

‘Dok je molio, lice mu zasja kao sunce, a njegove haljine postadoše tako sjajno bijele kako ih ne može obijeliti nijedan bjelilac na zemlji’. Teolozi nam otkrivaju višestruki smisao ovoga blagdana, tumačeći da nas, kao prvo, podsjeća na Kristovu veličinu i uzvišenost njegove poruke i poslanja.

Druga je poruka da u blagdanu Preobraženja Kristova gledamo i obećanje vlastitog preobraženja po vjeri i Kristovu zahvatu. To bi nas, treće, trebalo poticati da u svom svagdašnjem životu nastojimo uvijek pobijeđivati negativnosti i uvijek misliti na krajnji ishod svega što činimo, dakle, gledati sve iz perspektive vječnosti. Četvrtu pak poruku teolozi iščitavaju kao podsjećanje na Euharistiju koja je za nas sakrament preobraženja, a primanje svete pričesti kao sjeme preobraženja.

Laudato/HKR/kamenjar

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari