Pratite nas

Događaji

Blagoslov sa puno simbolike: 70 godina nakon pokolja franjevaca fra Jozo Zovko sa Širokog Brijega blagoslovio je Pantovčak

Objavljeno

na

fra jozo zovko

FRA JOZO ZOVKO, franjevački svećenik sa Širokog Brijega, prvi radni dan blagoslovio je Ured predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Prije blagoslova iz Ureda s Pantovčaka je maknuta bista komunističkog diktatora Josipa Broza Tita.

Fra Jozo Zovko hrvatskoj i svjetskoj javnosti vrlo je poznat svećenik. Dok je bio na župi Međugorju, 24. lipnja 1981. vjernicima se ukazala Gospa. Uvjerivši se osobno u znakove Gospina ukazanja postao je jedan od najvećih promicatelja njenih poruka.

Komunističke vlasti uhitile su ga i osudile u montiranom političkom procesu, a to je u očima katoličkih vjernika pojačalo ljubav prema tom gotovo karizmatičnom svećeniku. Po izlasku iz zatvora djelovao je u nekoliko župa u Hercegovini, pod stalnom prismotrom tajne policije, ali i tihim sukobom s dr. Ratkom Perićem, biskupom Duvanjsko-mostarske biskupije koji ne vjeruje u Gospino ukazanje u Međugorju.

Zbog zdravstvenih razloga fra Zovko je 2009. preselio na Korčulu, a od 2011. na službi je u franjevačkom samostanu u Zagrebu.

blagoslov pantovčak

Zanimljiv je odabir predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da upravo fra Jozo Zovko, franjevac sa Širokoga Brijega, blagoslovi Ured nove hrvatske predsjednice. Dogodilo se to 70 godina nakon partizanskog pokolja svećenika u Hercegovini.

Prošli tjedan u Zagrebu je promoviran dokumentarni film Nade Prkačin „In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri“ (u produkciji ‘Laudato’) koji govori o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. Svećenici su žrtve komunističko-partizanskih zločina, a za pokolj je bila zadužena posebna postrojba koja je izravno odgovarala Josipu Brozu Titu.

Sa zločinima na Širokom Brijegu povezivalo se Antu Josipovića, oca bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Povijesna je činjenica da u vrijeme okrutnih ubojstava franjevaca na Širokom Brijegu otac Ive Josipovića nije bio na tom području (bio je u izbjegličkom logoru EL Shatt u Egiptu).

Apage satanas – Odstupi sotono!

Bivši predsjednik Josipović je u vrijeme kampanje posjetio samostan i Franjevačku galeriju na Širokom Brijegu. Na Maxportalu smo, zahvaljujući prijateljima sa Širokog Brijega, objavili snimke Ive Josipovića dok stoji pred fotografijama ubijenih svećenika. Ne znam je li i tad mislio da su zvijezde petokrake simbol ljubavi.

Odabir fra Joze Zovke da blagoslovi urede na Pantovčaku shvatili smo kao simboličnu gestu nove predsjednice. Poruka je to Ivi Josipoviću i svima koji crvenu zvijezdu smatraju simbolom ljubavi. Sedamdeset godina nakon pokolja fratara na Širokom Brijegu jedan on njihove subraće došao je u rezidencijalni hrvatski grad, blagoslovio Predsjednički ured i uklonio bistu izravnog naredbodavca zločina.

Obični blagoslov s puno simbolike.

maxportal.hr

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari