Pratite nas

Gospodarstvo

Blagosranje po Pikettyu

Objavljeno

na

Sasvim prirodna želja svakog od nas je provesti život u blagostanju. Blagostanje je stoga omiljeni bombončić koji ispada iz usta većine političara. A što je to blagosranje? Već na prvu ćete primijetiti frapantnu sličnost te riječi s riječju ‘blagostanje’, ali vjerojatno nećete posumnjati da su one i sadržajno vrlo slične. Blagosranje je, naime, blagostanje po socijalistički. To je ideal do kojeg već oprobanim rješenjima pokušavaju stići oni koji svojim zamislima i metodama idu otvoreno protiv ljudske prirode, piše Mate, Antemurale Libertatis

[ad id=”68099″]

Pitat ćete se vjerojatno po čemu se to Thomas Piketty razlikuje od Ćaće Marxa i ostalih čije su formule trebale dovesti do blagostanja uz smanjenje razlika među ljudima, a dovele su isključivo do opće neimaštine, gladi, nestašica i bodljikavih žica. Njegov je čudotvoran recept vrlo visoki porez na nasljedstvo. Formula je jednostavna – ako bogatim nasljednicima država uzme barem polovicu naslijeđenog bogatstva, pripadnici svake buduće generacije imat će približno istu startnu poziciju neovisno o obiteljskom backgroundu.

No, svatko tko s vremena na vrijeme upregne moždane vijuge brzo će doći do zaključka da bolesno visoke stope poreza na nasljedstvo ne mogu riješiti problem nejednakosti unutar Zapadne civilizacije. Kao što će dijete boljih fizičkih predispozicija čiji je otac najbolji lovac u afričkom selu vjerojatnije preživjeti napad lava od nejakog djeteta koje nitko nije učio loviti, tako će na Zapadu djeca bogatijih roditelja uvijek imati bolju startnu poziciju. Sve da im roditelji ne budu u mogućnosti ostaviti ni centa nakon smrti, za života će im osigurati najbolje obrazovanje i ulagati u njihove poslove, što će toj djeci osigurati njihovo vlastito bogatstvo. Mnogi drugi takav poguranac u životu nikad neće dobiti.

Jasno je stoga da će nejednakost, inače sasvim prirodna pojava, nadživjeti uvođenje ovog i svakog drugog poreza. Čak i da ima načina da bogatima kroz poreze uzmemo većinu onoga što imaju i tako ih nasilno približimo siromašnima, makar ne postoji niti jedan razumni razlog zašto bismo to činili, prava je istina da siromašni od toga ne bi profitirali. Zašto? Zato što novac od poreza ne prikupljaju potrebiti nego država. A država ima neke svoje potrebe i ‘potrebite’ koje gleda prve namiriti.

Stvar je vrlo jasna – Piketty želi da polovica onoga što ste stvorili radeći čitav život ne ide vašoj djeci nego ministru Lalovcu. A on će s time kreirati naše hrvatsko blagosranje.

Vjerujem da se mnogima od vas, kao ni meni, takav model ne sviđa. Vjerujem da želite stvarati za svoju djecu i unučad te vam ne pada na pamet dopustiti političarima da se igraju s vašom ostavštinom kako se igraju s državnim proračunom. Čestitam, na pravom ste putu da s gnušanjem odbacite Pikettya i socijalizam! No, pred vama je još jedna važna prepreka koju morate izbjeći.

Nemojte pasti na štos da će država uzimati samo bogatijima od vas. Kad državi date pravo i moć da nekome uzme ono što je njegovo da bi dala vama, dali ste joj odriješene ruke da već sutra uzme vama i vašoj djeci kako bi dala nekima drugima. Nekima bližima stranci na vlasti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Štrajk u Uljaniku stavljen u mirovanje, većina radnika se vratila na posao

Objavljeno

na

Objavio

Većina radnika Uljanika vratila su se u ponedjeljak na posao nakon dvotjednog štrajka, koji je bio pokrenut jer im tvrtka i dalje duguje razliku od minimalne do pune plaće za rujan, listopad, a ne bude li isplaćena minimalna do kraja tjedna, i cijelu plaću za studeni.

“Što će biti s ostatkom plaće i kada će ona biti isplaćena, to još ne znamo,” rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac za Hinu dodavši kako je “štrajk stavljen u mirovanje” te Štrajkaški odbor u svakom trenutku zadržava pravo da ga ponovno pokrene.

“Radnici su se vratili na posao, no vidljivo je njihovo nezadovoljstvo i ogorčenost ovom situacijom. Ova agonija traje predugo, a nema nikakvih novosti niti pomaka vezanih uz konačan plan restrukturiranja i uključivanje strateškog partnera,” kazao je Cerovac ponovivši kako bi, prema informacijama iz Uprave Uljanika, državna Agencija za radnička potraživanja do kraja ovog tjedna radnicima trebala isplatiti minimalac za studeni u iznosu od 2750 kuna.

Rekao je da se jutros već sastao Štrajkaški odbor, čiji će se članovi tijekom dana ponovno sastati s Upravom Uljanika kako bi dobili još jednu potvrdu o isplati minimalne plaće za studeni do kraja tjedna.

Večeras će se na pulskom trgu Portarati održati humanitarni koncert “Uljanik za bolje sutra” radi prikupljanja pomoći egzistencijalno najugroženijim obiteljima, a posebice djeci Uljanikovih radnika. Nastupit će, među ostalim, glazbenici Tony Cetinski, David Temelkov, Elis Lovrić i grupa Nola. Koncert je dio šire humanitarne akcije za prikupljanje pomoći najugroženijim obiteljima radnika Uljanika.

Glazbeni dio programa odvijat će se na Trgu, a u obližnjem ugostiteljskom objektu bit će organiziran call centar gdje će se osobe iz javnog života Pule javljati na pozive slušatelja i gledatelja na humanitarni broj koji će biti aktivan do kraja humanitarne akcije, odnosno do 3. ožujka iduće godine.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Vlada RH nastavlja jačati suradnju sa Svjetskom bankom

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim Dvorima s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, dok su uz potpredsjednika Svjetske banke bili regionalni direktor Svjetske banke za zemlje Europske unije Arup Banerji, direktorica Ureda Svjetske banke za Republiku Hrvatsku Elisabetta Capannelli te glavni ekonomist za RH Josip Funda.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa Svjetskom bankom te potporom u razvoju Hrvatske, što je i potvrđeno ukupnim iznosom odobrenih zajmova od oko 3,5 milijarde eura.

Naglasio je kako je okosnica politike hrvatske Vlade trokut kojeg čine fiskalna konsolidacija, strukturne reforme te investicije. Istaknuo je i da Hrvatska, u okviru nove Strategije suradnje sa Svjetskom bankom (CPF), razmatra potencijalna područja jačanja suradnje, prije svega glede održivosti javnih financija, poboljšanja konkurentnosti i poslovnog okruženja te ravnomjernog regionalnog razvoja.

Potpredsjednik Svjetske Banke Muller je kazao kako se Svjetska banka spremno odazvala pozivu premijera Plenkovića za još većim uključivanjem u gospodarski razvoj, kao i investicijske projekte u Republici Hrvatskoj. Dodao je da Svjetska Banka nastavlja pružati potporu Hrvatskoj u provođenju reformi, osobito u područjima unaprjeđenja poslovnog okruženja, zdravstvu, pravosuđu, obrazovanju, poljoprivredi i prometu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari