Connect with us

Pregled

Blažeković: Za generalnog konzula ne trebam imati fakultet!

Objavljeno

-

Kakva je hrvatska diplomacija? Je li prepoznata u svijetu? Kakva nam je diplomatska mreža? Za kakve se diplomate opredijeliti – karijerne ili političke?

Bila je to tema Otvorenog u kojem su gostovali: Mate Granić, posebni savjetnik Predsjednice RH,Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Boris Blažeković iz HNS-a, Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije, Ivan Hrstić, novinar N1 i Večernjeg lista.

Boris Blažeković je kazao kako su se u javnosti pojavili samo negativni statusi koje je objavio na svojem Facebook profilu. Iza stavova koje je tamo iznio, stoji i dalje no napominje da ih je pisao iz drugačije pozicije od ove današnje.  Tada nisam znao da ću ići za generalnog konzula- u tom trenutku bio sam političar, rekao je Blažeković. Potvrdio je da mu završen fakultet nije potreban za mjesto koje će popuniti u New Yorku no pozvao je mlade da ne zanemaruju obrazovanje jer kako kaže, Hrvatska treba stručnu kvalitetnu i profesionalnu diplomaciju.

Da visoko obrazovanje nije uvjet za obnašanje funkcije generalnog konzula, potvrdio je i Mate Granić. Kazao je kako predstavnik u stranoj zemlji ne krši zakon ukoliko fakuletsko obrazovanje. Granić je kazao kako je važno da ga prihvati i dijaspora i domaćin.  Bitna je i procjena ukupnog kapacitet no kako je kandidat u procesu, ona se ne može komentirati, rekao je Granić. Ocijenio je kako je sada pravo vrijem za jačanje hrvatske diplomacije jer se u rotacijama diplomatske mreže nalazi tridesetak ljudi.

Zvonimir Frka- Petešić smatra da je hrvatska diplomacija aktivna u okviru svojih mogućnosti. Kazao je da ako se u obzir uzmu povijesne okolnosti- Hrvatska postigla mnogo uz pomoć diplomata. Istaknuo je članstvo u UN-u, Vijeću Europe, OESS-u, NATO-u i Europskoj uniji. Frka- Petešić je komentirao i spor sa Slovenijom za kojeg drži da je bura u čaši vode.

Situaciju sa Slovenijom komentirao je Goran BandovPa to nije odraz diplomacije- to je odraz isključivo politike, kazao je Bandov dodavši da bi pitanje granice njegovi studenti riješili u roku pet minuta. Napomeno je da vanjsku politiku vode političari, a ne diplomati. Diplomata je osoba koja radi u interesu svoje države i državne politike- zastupa ono što je državna politika. Kod diplomata ne može doći do samostalnog provođenja politike, objasnio je Bandov.

Da smo na samom početku dok je u pitanju gospodarska diplomacija, smatra Ivan Hrstić. Pita se tko je kriv zbog graničnog spora sa Slovenijom. Je li to politika koja određuje ili diplomacija koja obavlja. Hrstić zaključuje kako smo deficitarni u svakom pogledu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari