Connect with us

Politika

Blaženka Divjak: Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije

Published

on

Foto: Hina

Danas se sindikati javnih i državnih službi sastaju s ministrima. Razgovarat će o povećanju osnovice plaće, ali školski sindikati kažu da će tražiti i termin za sastanak o koeficijentima.

“Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije. Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Ministarstvu rada gdje se danas održavaju pregovori o povećanju osnovice plaća sa sindikatima javnih i državnih službi, prenosi N1

O HNS-ovoj prijetnji da neće podržati proračun ukoliko isti ne donese rješenja za plaće ministrica kaže: “Neću ulaziti u stranačke osnove, to nije pozicija s koje ja govorim. Ja govorim s pozicije sustava”.

“HNS je u Vladu ušao na temi obrazovanja. Provođenje strategije na temi obrazovanja mora obuhvaćati sve propisane mjere. Jedna od njih kaže da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar u javnom sektoru. Rast osnovice je evidentan, ali ova mjera govori o usklađivanju plaća u prosvjeti, to doslovno znači usklađivanje koeficijenata”, rekla je Divak i dodala kako će se “u sljedećih nekoliko dana dogoditi i razgovor o koeficijentima”.

“Razgovor nema alternative”, smatra Divjak.

Nadoknada dana u štrajku?

“O nadoknadi ćemo poslati naputak školama. Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga, ali na koncu, to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izabrala”.

Može li to produžiti školsku godinu?

“To je jedan od načina”, rekla je Divjak. “Drugi način je da se iskoriste rezervni dani koji su u školskoj godini”, dodala je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari