Pratite nas

Religija i Vjera

Bleiburška misa u Sarajevu s 20 vjernika i uz stroge mjere osiguranja

Objavljeno

na

Misa za žrtve bleiburške tragedije bit će održana u katedrali Srca Isusova u Sarajevu 16. svibnja, kako je i planirana, no uz restrikcije koje nameće sigurnosna i epidemiološka situacija, potvrdila je u četvrtak Vrhbosanska nadbiskupija.

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA), u katedrali će uz kardinala Vinka Puljića, koji će misu predslaviti, te uz svećenike koji će koncelebrirati, biti samo dvadeset vjernika kojima je za to Crkva dala suglasnost, a njihova su imena, kako je istaknuto, proslijeđena sigurnosnim službama.

“Sve ostale potičemo da toga dana sudjeluju na redovitoj svetoj misi u svojim župama te upute svoje molitve za žrtve bleiburške tragedije i sve nevine žrtve bilo kojega naroda”, stoji u priopćenju.

Misu će izravno prenositi Hrvatska televizija (HTV) te Radio-televizija Herceg-Bosne.

Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije u četvrtak je potvrdilo kako će zbog najavljene mise u subotu biti pojačane mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH, uključujući ograničenja kretanja u okolici katedrale.

Prilaz katedrali vozilima, ali i pješacima, bit će onemogućen od 9 sati ujutro do završetka misnog slavlja.

Nekolicina nevladinih organizacija, ali i političkih stranaka iz BiH pozvala je građane Sarajeva na prosvjedna okupljanja u vrijeme služenja mise, koju vide kao politički događaj čiji je cilj rehabilitiranje ustaškog režima i NDH.

Savez udruženja boraca antifašističkog rata (SABNOR) pozvao je svoje simpatizere da se u subotu okupe na prosvjedu ispred sjedišta Vijeća ministara i parlamenta BiH, gdje je u Drugom svjetskom ratu bio drvored na kojemu su ustaše vješale građane Sarajeva.

Mediji u BiH u četvrtak su prenijeli dijelove pisma kojega je kardinal Puljić uputio na adresu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u kojemu je ocijenio da je zbog negativnih reakcija na najavu služenja mise za bleiburške žrtve ugrožen njegov, kao i život drugih katolika, o čemu je izvijestio i Vatikan.

“Žao mi je što se s mrtvima manipulira u političke svrhe, jer slaviti misu za pokojne je naša dužnost i obveza. Kako nije moguće stvar smirivati jer mi u Crkvi nemamo takve medije koji jednakopravno vrednuju argumente, istinski se ograđujemo od nastale klime. O tome sam upoznao Svetu Stolicu”, napisao je kardinal Puljić odgovarajući na uput kojega je dobio iz ministarstva.

Onima koji kritiziraju najavljenu misu u četvrtak se pridružio i bivši visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling.

U kolumni za Deutsche Welle (DW) konzervativni je njemački političar iznio niz oštrih zamjerki onima koji su misu planirali, ali i Hrvatskoj, odnosno vladajućem HDZ-u, kojega je optužio za “skretanje udesno” i zbog čega, kako smatra Schwarz-Schilling, moraju reagirati tijela Europske unije, ali i Europske pučke stranke (EPP).

“Treba li se u jednom multietničkom gradu, koji je tako neizrecivo propatio zbog nacionalizma u posljednjem ratu prije 25 godina, uopće održati jedna manifestacija za naciste? Čak je i tročlano predsjedništvo u BiH iznimno jedinstvenog mišljenja: sva tri člana preporučila su kardinalu da promisli o svojoj odluci”, istaknuo je njemački političar koji dobro poznaje stanje u BiH gdje je 2006. i 2007. godine obnašao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Schwarz-Schilling strahuje kako će prijepori zbog održavanja mise samo potaknuti dodatne podjele u ionako duboko podijeljenom bosanskohercegovačkom društvu. Njegova je ocjena kako su se svibanjska komemiranja Bleiburga ionako pretvorila u “jedan od najvećih skupova fašista Europe”, gdje brojni, među kojima su i visoki hrvatski dužnosnici, “hodočaste ustaškim vojnicima i neonacistima”.

Ocijenio je kako bi EU trebala reagirati u situaciji kada vladajući HDZ sve više skreće udesno, kao i njena sestrinska stranka u BiH. (Hina)

Podrška jedne Bošnjakinje i spisateljice Katoličkoj Crkvi u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Marinko Šakota potvrdio kako će se Festival mladih u Međugorju održati i ove godine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Radiopostaja Mir Međugorje

Sve su oči ovih dana uprte u Međugorje u iščekivanju odluke hoće li se ovogodišnji 31. Festival mladih održati u Međugorju.

Veliki dio duhovnih obnova koji se trebao održati u proteklim mjesecima je otkazan, ali Festival mladihće se ipak održati. Povrdio je ovo i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Festivala će svakako biti, malo u modificiranom obliku, možda samo u onom večernjem dijelu, ali svakako hoće, kazao je kratko fra Marinko u razgovoru za Radiopostaju Mir Međugorje.

Festival mladih ove će se godine održati od 1. do 6. kolovoza 2020.

Španjolac Emilio Ferrando: Nisam vjerovao u Boga, onda sam došao u Međugorje i tu sam već 6 godina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Sveti Toma apostol – ‘Blago onima koji ne vidješe, a vjeruju!’

Objavljeno

na

Objavio

Danas 3. srpnja slavimo svetog Tomu, jednog od dvanaestorice Isusovih apostola. Galilejac, bio je hrabar Kristov sljedbenik, ali i skeptik koji je vjerovao samo opipljivim dokazima. Na aramejskom Toma znači blizanac pa ga zato Ivan evanđelist i naziva „Tomom blizancem“.

Iako evanđelist Ivan prikazuje apostola Tomu u četiri situacije sa Isusom, najpoznatija je svakako ona po kojoj je taj apostol postao poznat kao „nevjerni Toma“.

Prisjetimo se, stoga, apostola Tome i u njegovoj nevjeri i njegovom susretu s Uskrslim, koji ga dovodi do nepokolebljive vjere za koju je i život mučenički položio. “Toma zvani Blizanac, jedan od Dvanaestorice, nije bio s njima kad je došao Isus. Drugi mu učenici rekoše: ‘Vidjeli smo Gospodina.’ Toma im odvrati: ‘Dok ne vidim na rukama njegovim znak od čavala i ne stavim prst svoj u mjesto od čavala i ne stavim ruke svoje u njegov bok, neću vjerovati.’ Poslije osam dana učenici njegovi bijahu ponovo unutra i Toma s njima.

Dok su vrata bila zatvorena, dođe Isus, stade pred njih te reče: ‘Mir vama!’ Zatim reče Tomi: ‘Pruži prst svoj ovamo: evo mojih ruku! Pruži ruku svoju i stavi je u moj bok te ne budi više nevjernik, već vjernik!’ ‘Gospodin moj i Bog moj!’ – izjavi Toma. Isus mu reče: ‘Jer me vidiš, vjeruješ. Blago onima koji će vjerovati, a da nisu vidjeli’” (Iv 20, 24-29). Prvi apostol Indije Vjerojatno je poslije djelovao među Partima u Siriji i Perziji.

Predaja, kojoj je svjedok sv. Grgur Nazijanski, tvrdi da je Toma, nakon naviještanja Evanđelja, poginuo mučeničkom smrću u Indiji. Legende o počecima kršćanstva u Malabaru, jugozapadnoj indijskoj pokrajini, govore da je propovijedao tamo. Svojim je rukama navodno izgradio prvu tamošnju crkvu.

Prema njemu dio vjernika u Indiji naziva se “Tominim kršćanima”. Njih je oko godine 1600. bilo 75.000, a danas ih ima više od 750.000. Podijeljeni su u 4 biskupije, a u bogoslužju upotrebljavaju siro-malabarski obred.

Toma je navodno proboden kopljem 21. prosinca 72., dok je molio na jednom brežuljku u Mylaporeu, južnom dijelu Chennaia, glavnog grada indijske države Tamil Nadu. Mnoga ga hrvatska mjesta i župe časte kao svog zaštitnika i to: Tomašica kod Garešnice, Tomaš kod Bjelovara, Donja Voća, Rajić kod Novske, grad Pula i Pulska biskupija, Rovinj, Dobropoljana na Pašmanu, Tkon na Pašmanu, Prapatnica kod Segeta, Bijeli Brijeg-Mostar i mnoga druga…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari