Connect with us

Herceg Bosna

Blidinje – biser Hercegovine

Objavljeno

-

Park prirode Blidinje obuhvaća područije planinske masive Čvrsnice, Čabulje i Vrana, a obuhvaća općine Mostara, Posušja, Tomislavgrada, Prozor-Rame i Jablanice.

Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajobraza, dana 30. ožujka 1995. godine to je područje proglašeno parkom prirode. Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područije je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora Munike.

Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 mnv. Površina jezera je oko 6 km² uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Ljeti velik dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. Jezero se nalazi na područiju općina Posušje i Tomislavgrad, a u njemu se nalaze brojne porodice klijena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrve. Uz jezero proteže se Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

Najpoznatije znamenitosti Parka uz opisano jezero između ostalog su i bogata arheološka nalazišta, a posebno se izdvaja nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u siječnju 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i prelijepi franjevački samostan koji je smješten u podnožiju vrha Pločno 2228nm mjestu zvanom Masna Luka, a u njhemu je smještena i umjetnička galerija. Svakako treba spomenuti prelijepe masive Čvrsnice i kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica u okviru prelijepe cjeline obuhvaća i kanjon rijeke Grabovice.

SKI centar

U parku se također nalazi i poznato svetište na Kedžari poznato po grobu prelijepe Dive kći Luke Grabovca iz Rame. Naime ona se neobično svidjela begu Kopčiću te ju je i zaprosio, a budući da na to nije pristala, Diva bježi i skriva se u Poljima kako bi sačuvala svoju čistoću. Međutim beg je uz pomoć uhode nalazi i ubija. Na mjesto gdje se nalazi Divin grob svake godine u mjesecu srpnju hodočasti mnoštvo ljudi, a osobito djevojaka.

U Parku je smješten i moderan skijaški centar, koji je zimi odredište mnogih posjetitelja, prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije. U centru je instalirana sjedežnica četverosjed kapaciteta 1942 o/h uz prosječan nagib staze od 29,08% kao i manja vučnica, tzv. baby lift, koja je pogodna za početnike i djecu.

Video: Damir Misura

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari