Connect with us

Vijesti

Blinken: Hamas ‘jedina prepreka između naroda Gaze i prekida vatre’

Objavljeno

-

Hina/Epa

Palestinski islamistički pokret Hamas ostaje “jedina prepreka između naroda Gaze i prekida vatre” s Izraelom, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken.

Čekamo da vidimo hoće li doista pristati na prekid vatre i oslobađanje talaca, rekao je Blinken na forumu Sedona Instituta McCain u Arizoni.

Trenutačno je stvarnost da je Hamas jedina prepreka između ljudi u Gazi i primirja, dodao je.

Izrael i zemlje posrednice još čekaju odgovor islamističkog pokreta na prijedlog 40-dnevnog primirja povezanog s oslobađanjem talaca u Gazi, u zamjenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael.

Hamasovo izaslanstvo u subotu odlazi u Kairo kako bi nastavilo razgovore.

Napominjući da militanti Hamasa “tvrde da predstavljaju” palestinski narod, Blinken je rekao da bi “ako je to istina, trebalo prihvatiti prekid vatre.”

Američki državni tajnik također je procijenio da bi izraelski napad na Rafah, grad na jugu pojasa Gaze u kojem je više od milijun Palestinaca raseljenih zbog rata, prouzročio štetu “veću od one koja je prihvatljiva”.

Prema Blinkenu, Izrael nije predstavio nikakav plan zaštite civila tijekom tog mogućeg napada.

– U nedostatku takvog plana, ne možemo podržati vojnu operaciju velikih razmjera u Rafahu jer bi šteta koju bi prouzročila bila iznad onoga što je prihvatljivo, rekao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je u četvrtak potvrdio namjeru pokretanja ofenzive na Rafah “sa sporazumom ili bez njega” o primirju.

– Učinit ćemo što je potrebno da pobijedimo i porazimo našeg neprijatelja, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas