Connect with us

Ukrajina

Blinken najavljuje pomoć od 2 milijarde dolara tijekom iznenadna posjeta Kijevu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki državni tajnik Antony Blinken doputovao je u četvrtak u iznenadni posjet Kijevu kako bi obećao novu pomoć za Ukrajinu i druge države u regiji.

Blinken je u svom drugom posjetu Kijevu otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači i nastoji iskazati potporu Washingtona.

Tijekom susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u utvrđenoj zgradi predsjedničke administracije u Kijevu, Blinken je rekao da njegov posjet dolazi u “ključnom trenutku” za Ukrajinu, istaknuvši da se protuofenziva pokazala učinkovitom, rekao je novinar koji je nazočio susretu.

Zelenskij je izjavio da je Ukrajina zahvalna za “ogromnu potporu” Sjedinjenih Država, koja je pomogla Ukrajini da “vrati naš teritorij i zemlju”.

Po njegovim riječima, Blinkenov posjet poslao je važan signal Ukrajini koja je pokrenula protuofenzivu protiv Rusije na jugu i istoku.

“Ovo je vrlo važan signal da su Sjedinjene Države uz nas. Za nas je ovo jamstvo da možemo vratiti naše teritorije i našu zemlju”, rekao je on u video izjavi koju je objavio ured predsjednika.

Blinkena prate novinari američke televizije CNN koji su izvijestili da se sastao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i posjetio dječju bolnicu u glavnome gradu gdje se susreo s djecom ozlijeđenom u ruskom bombardiranju.

Blinken je u izjavi rekao da će Washington podupirati Ukrajinu “koliko god bude potrebno” i najavio novi paket vojne pomoći od 2,2 milijarde dolara za Ukrajinu i 18 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije. Ranije je rečeno da će paket biti vrijedan 2 milijarde dolara.

Približno milijarda dolara bit će dodijeljena Ukrajini, rekao je dužnosnik. Ostatak bi podijelili Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Grčka, Kosovo, Latvija, Litva, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, piše Reuters. (Hina)

SAD odobrio paket oružja Ukrajini od 675 milijuna dolara

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari