Connect with us

Iz Svijeta

Blinken u nenajavljenom posjetu Iraku

Objavljeno

-

Hina/Epa

Američki državni tajnik Antony Blinken doputovao je u nedjelju u nenajavljen posjet Bagdadu dok obilazi Bliski istok pokušavajući ublažiti napetosti nakon što je prošlog mjeseca izbio rat između Izraela i palestinskih militanata Hamasa.

Washington želi spriječiti širi regionalni sukob i pojačao je diplomaciju sa zemljama u regiji čije je stanovništvo bijesno zbog izraelskih napada na Gazu. Blinkenov posjet o kojemu su izvijestile službe iračkog premijera Mohameda al-Sudanija, nije bio najavljen iz sigurnosnih razloga.

Posjet je organiziran u trenutku kada su iračke baze u kojima su stacionirane američke i snage međunarodne antidžihadističke koalicije na meti raketnih i napada dronovima, nakon početka rata Izraela i Hamasa koji je 7. listopada potaknuo neviđen napad Hamasa na izraelsko tlo.

Washington optužuje Iran da je posredno umiješan u te napade u kojima su gađani i američki vojnici u susjednoj Siriji. Odgovornost za većinu napada preuzela je skupina pod nazivom “Islamski otpor u Iraku” na Telegramu koji je povezan s iračkim milicijama bliskim Iranu.

Pentagonovi podaci objavljeni u petak pokazuju da je od 17. listopada do 3. studenog bilo 17 napada u Iraku i 12 u Siriji. Oko 2.500 američkih vojnika raspoređeno je u Iraku. Njihova je zadaća savjetovati iračke kolege u borbi s džihadističkom skupinom Islamskom državom.

Sudani je ranije osudio te napade i rekao da se vode “istrage” kako bi se pronašli njihovi počinitelji. Primajući Blinkena u nedjelju ponovno je zatražio trenutno primirje u Gazi, istaknuvši da treba “čim prije zaustaviti krizu i spriječiti njezino širenje”, navodi se u priopćenju njegova ureda.

Irak ne priznaje izraelsku državu i iračka vlada je bliska Iranu koji podupire palestinski Hamas. Antony Blinken je u petak posjetio Izrael, a u subotu Jordan, gdje je sudjelovao na ministarskom sastanku s pet arapskih kolega te se sastao s jordanskim kraljem Abdulahom II. U nedjelju dopodne stigao je u Ramalah, na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje se sastao s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom.

Blinken se potom uputio na Cipar, gdje je razgovarao s ciparskim predsjednikom. Sastanak se održao u zračnoj luci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas