Pratite nas

Politika

Blokada glavne prometnice u Sarajevu

Objavljeno

na

sarajevo

Foto: Bljesak.info

Šemsudin Maljević, sudionik današnjih prosvjeda u Sarajevu, rekao je novinarima da su prosvjednici samoinicijativno blokirali glavnu gradsku prometnicu na Marijin- Dvoru u blizini zgrade institucija BiH.

Do blokade je prema njegovim riječima došlo jer je Trg ispred zgrade institucija u jednom trenutku postao tijesan za sve sudionike prosvjeda.

Maljević je najavio da iz više bh gradova tek treba da pristignu građani koji će se solidarizirati s onima koji su ispred zgrade institucija BiH.

– To su građani koji su izgubili strah, rezignirani zbog dugogodišnjeg nerada i neučinkovitosti bh vlasti –  rekao jeMaljivić.

Prosvjed građana, čiji broj varira ovisno od toga da li stalno borave na Trgu ispred zgrade institucija ili zastaju izvjesno vrijeme u prolazu, počeo je jutros u 10 sati. Istaknut je veliki broj transparenata sa osnovnim zahtjevom da vlasti daju otkaz.

Preko razglasa je javljeno da su na prosvjed pristigli istomišljenici iz više bh. gradova, kao i da se očekuju novi. Promet je na glavnoj prometnici bio u funkciji do 13.30 sati a onda se skupina sudionika odvojila sa Trga i posjedala na cestu na kojoj su i tramvajske tračnice.

Prometna policija preusmjeravala je izvjesno vrijeme automobile alternativnom cestom, a potom je i ona zatvorena.

Ispred prosvjednika je policija u manjem broju, redovna i prometna.

Neprovjerena je informacija da je zaposlenicima koji su danas došli na posao u zgradu institucija BiH rečeno da idu kućama.

Osnovni razlog zbog kojih su organizirani prosvjedi, samoinicijativni prema tvrdnjama sudionika, je što vlasti bh. nisu donijele novi Zakon o jedinstvenom matičnom broju na državnom nivou do 30. lipnja, do kada im je postavljen rok na protestima održanim prošlog mjeseca.

Sudionici izjavljuju da to nije jedini razlog njihovog nezadovoljstva već da su rezignirani zbog dugogodišnjeg lošeg odnosa vlasti prema građanima.

– Vlasti za svoj nerad primaju isuviše dobre iznose – navode prosvjednici koji su preko razglasa pozvali ostale građane BiH da danas ne kupuju ništa odnosno da ne pune proračun, te da u narednih mjesec dana ne plaćaju davanja, kako bi i vlasti iskusile nedostatak novca za njihove plaće.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari