Connect with us

Politika

Blokada glavne prometnice u Sarajevu

Objavljeno

-

sarajevo

Foto: Bljesak.info

Šemsudin Maljević, sudionik današnjih prosvjeda u Sarajevu, rekao je novinarima da su prosvjednici samoinicijativno blokirali glavnu gradsku prometnicu na Marijin- Dvoru u blizini zgrade institucija BiH.

Do blokade je prema njegovim riječima došlo jer je Trg ispred zgrade institucija u jednom trenutku postao tijesan za sve sudionike prosvjeda.

Maljević je najavio da iz više bh gradova tek treba da pristignu građani koji će se solidarizirati s onima koji su ispred zgrade institucija BiH.

– To su građani koji su izgubili strah, rezignirani zbog dugogodišnjeg nerada i neučinkovitosti bh vlasti –  rekao jeMaljivić.

Prosvjed građana, čiji broj varira ovisno od toga da li stalno borave na Trgu ispred zgrade institucija ili zastaju izvjesno vrijeme u prolazu, počeo je jutros u 10 sati. Istaknut je veliki broj transparenata sa osnovnim zahtjevom da vlasti daju otkaz.

Preko razglasa je javljeno da su na prosvjed pristigli istomišljenici iz više bh. gradova, kao i da se očekuju novi. Promet je na glavnoj prometnici bio u funkciji do 13.30 sati a onda se skupina sudionika odvojila sa Trga i posjedala na cestu na kojoj su i tramvajske tračnice.

Prometna policija preusmjeravala je izvjesno vrijeme automobile alternativnom cestom, a potom je i ona zatvorena.

Ispred prosvjednika je policija u manjem broju, redovna i prometna.

Neprovjerena je informacija da je zaposlenicima koji su danas došli na posao u zgradu institucija BiH rečeno da idu kućama.

Osnovni razlog zbog kojih su organizirani prosvjedi, samoinicijativni prema tvrdnjama sudionika, je što vlasti bh. nisu donijele novi Zakon o jedinstvenom matičnom broju na državnom nivou do 30. lipnja, do kada im je postavljen rok na protestima održanim prošlog mjeseca.

Sudionici izjavljuju da to nije jedini razlog njihovog nezadovoljstva već da su rezignirani zbog dugogodišnjeg lošeg odnosa vlasti prema građanima.

– Vlasti za svoj nerad primaju isuviše dobre iznose – navode prosvjednici koji su preko razglasa pozvali ostale građane BiH da danas ne kupuju ništa odnosno da ne pune proračun, te da u narednih mjesec dana ne plaćaju davanja, kako bi i vlasti iskusile nedostatak novca za njihove plaće.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas