Pratite nas

Politika

Blokada glavne prometnice u Sarajevu

Objavljeno

na

sarajevo

Foto: Bljesak.info

Šemsudin Maljević, sudionik današnjih prosvjeda u Sarajevu, rekao je novinarima da su prosvjednici samoinicijativno blokirali glavnu gradsku prometnicu na Marijin- Dvoru u blizini zgrade institucija BiH.

Do blokade je prema njegovim riječima došlo jer je Trg ispred zgrade institucija u jednom trenutku postao tijesan za sve sudionike prosvjeda.

Maljević je najavio da iz više bh gradova tek treba da pristignu građani koji će se solidarizirati s onima koji su ispred zgrade institucija BiH.

– To su građani koji su izgubili strah, rezignirani zbog dugogodišnjeg nerada i neučinkovitosti bh vlasti –  rekao jeMaljivić.

Prosvjed građana, čiji broj varira ovisno od toga da li stalno borave na Trgu ispred zgrade institucija ili zastaju izvjesno vrijeme u prolazu, počeo je jutros u 10 sati. Istaknut je veliki broj transparenata sa osnovnim zahtjevom da vlasti daju otkaz.

Preko razglasa je javljeno da su na prosvjed pristigli istomišljenici iz više bh. gradova, kao i da se očekuju novi. Promet je na glavnoj prometnici bio u funkciji do 13.30 sati a onda se skupina sudionika odvojila sa Trga i posjedala na cestu na kojoj su i tramvajske tračnice.

Prometna policija preusmjeravala je izvjesno vrijeme automobile alternativnom cestom, a potom je i ona zatvorena.

Ispred prosvjednika je policija u manjem broju, redovna i prometna.

Neprovjerena je informacija da je zaposlenicima koji su danas došli na posao u zgradu institucija BiH rečeno da idu kućama.

Osnovni razlog zbog kojih su organizirani prosvjedi, samoinicijativni prema tvrdnjama sudionika, je što vlasti bh. nisu donijele novi Zakon o jedinstvenom matičnom broju na državnom nivou do 30. lipnja, do kada im je postavljen rok na protestima održanim prošlog mjeseca.

Sudionici izjavljuju da to nije jedini razlog njihovog nezadovoljstva već da su rezignirani zbog dugogodišnjeg lošeg odnosa vlasti prema građanima.

– Vlasti za svoj nerad primaju isuviše dobre iznose – navode prosvjednici koji su preko razglasa pozvali ostale građane BiH da danas ne kupuju ništa odnosno da ne pune proračun, te da u narednih mjesec dana ne plaćaju davanja, kako bi i vlasti iskusile nedostatak novca za njihove plaće.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

IPSOS: Samo tri stranke prelaze izborni prag

Objavljeno

na

Objavio

Da se sada održavaju parlamentarni izbori, SDP je prvi izbor građana i dobio bi 27,1 posto glasova. HDZ je na drugom mjestu i tu stranku bira 25,6 posto birača.

Pokazalo je to istraživanje agencije IPSOS koje je provedeno za Dnevnik Nove TV.

Miroslav Škoro, koji je najavio da će se kandidirati i na parlamentarnim izborima, treći je izbor građana te ima potporu 16,6 posto birača.

Niti jedna druga stranka ne bi prošla izborni prag.

HSU se probio na 4. mjesto s potporom od 3 posto, baš kao i MOST koji uživa jednaku potporu. Stranka Ivana Pernara dobila bi 2,3 posto potpore, a PAMETNO 2,1 posto. Živi zid ima potporu 2 posto birača, Hrvatski suverenisti 1,7, GLAS 1,4, HSS 1,3, START 1 posto. IDS ima 0,9 posto, a HNS tek 0,1 posto potpore građana.

Inače, SDP veliku prednost ima u Zagrebu i okolici (35%) te Istri i Primorju (40%). HDZ ima svoje baze kao što su Dalmacija (39%) i Slavonija (33%), a na kraju Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (25%) i malo više na Sjeveru Hrvatske (19%).

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 977 ispitanika 21. i 22. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka

Objavljeno

na

Objavio

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a doznaje se da će se izbori u HDZ-u održati 15. ožujka.

HDZ bi tako za manje od dva mjeseca trebao dobiti novo vodstvo: predsjednika stranke, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Te funkcije biraju se izravno, dakle modelom jedan član, jedan glas. Izborni Sabor HDZ-a bit će 16. svibnja i na njemu će se delegatski birati članovi Predsjedništva.

Od 21. veljače do 14. ožujka birat će se temeljni ogranci, od 16. ožujka do 18. travnja birat će se općinske i gradske organizacije HDZ-a, od 20. travnja do 3. svibnja birat će se županijske organizacije i zagrebački gradski odbor.

Stranačka tijela na lokalnoj i nacionalnoj razini HdZ-a biraju se delegatski, a članovi HDZ-a neposredno biraju predsjednika HDZ-a, zamjenika predsjednika HDZ-a, potpredsjednike HDZa, predsjednike i potpredsjednike temeljnih, općinskih, gradskih, organizacija gradskih četvrti i županijskih organizacija HDZ-a, na prijedlog najmanje 3% članova s pravom glasa iz organizacije u kojoj se provode izbori, odnosno 5% članova za predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a.

Jandroković: Izbori za novo vodstvo HDZ-a 15. ožujka

Izbori za novo vodstvo HDZ-a, predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15. ožujka, izjavio je u petak glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Vodstvo će biti birano izravno, po načelu jedna član, jedan glas.

Kandidati za predsjednika i zamjenika HDZ-a morat će do 15 dana prije izbora prikupiti pet posto potpisa članova stranke, a potpredsjednici tri posto glasova, rekao je Jandroković.

Dodao da na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a nije bilo riječi o konkretnim kandidatima. (Hina/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari