Pratite nas

Iz Svijeta

Blokadi američke državne uprave ne nazire se kraj

Objavljeno

na

Djelomičnoj blokadi američke državne uprave izazvanoj zahtjevom Donalda Trumpa za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice trenutačno se ne nazire kraj, bez plaće je 800 tisuća službenika a tjedno košta zemlju više od milijarde dolara.

Dok su zastupnici u kongresu na odmoru preko vikenda, Trump iz Bijele kuće upozorava na mogućnost mnogo dužega zastoja, za što optužuje demokrate.

“Oni sve zadržavaju”, rekao je u telefonskom razgovoru za Fox News. “Meni bi trebalo 15 minuta da postignem dogovor i svi bi se mogli vratiti na posao.”

Demokrati tvrde da je Trump izazvao blokadu rada državne uprave odbijajući prihvatiti plan financiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida.

Obustava rada, koja je počela 22. prosinca najdulja je u povijesti i nadmašila je onu iz 1995./96. u vrijeme mandata Billa Clintona. U subotu je ušla u 22. dan.

Savezni zaposlenici pogođeni blokadom nisu dobili prve plaće u petak, što je pojačalo strah od financijskoga pritiska na zaposlenike, uključujući i kontrolore leta i službenike aerodromskih službi sigurnosti koji nastavljaju raditi bez plaće.

Približno 800 tisuća službenika nije dobilo plaće, a neki od njih počeli su prodavati imovinu ili pokretati apele za humanitarne akcije prikupljanja novca kako bi uspjeli platiti račune.

Od 1976. bila je 21 blokada administracije i većina njih bila je prekratka da bi na bilo koji način utjecala na gospodarski rast. Teško je reći kako će biti sada, s obzirom na to da blokada traje više od tri tjedna.

“Što je duža blokada, to je veća patnja”, rekla je ekonomistica iz S&P Global Ratingsa Beth Ann Bovino. Po njoj djelomična blokada administracije stoji 1,2 milijarde dolara tjedno.

Potraje li još dva tjedna, blokada će Sjedinjene Države stajati jednako kao i zid od 5,7 milijardi dolara koji traži predsjednik Trump, a koji demokrati odbijaju.

Premda su blokade 1995. i 2013. pokazale da se gospodarstvo može brzo opraviti, paraliza saveznih vlasti negativno djeluje na niz aspekata koji prelaze same plaće službenika.

Brojni poljoprivrednici našli su se u teškoćama jer ne primaju obećanu pomoć, od kraja veljače siromašne obitelji mogle bi ostati bez pomoći za hranu, obustavljen je i rad sanitarnih inspektora.

To znači da se poljoprivrednicima ne isplaćuju ni subvencije za kupnju sjemena i hrane za stoku, zaposlenici koji imaju ugovor s vladom, od kojih velik broj neće dobiti plaću, gube 200 milijuna dolara na dan, prema procjenama Bloomberg Newsa.

Foto: EPA

Čelnik američke tajne službe, koja je zadužena za zaštitu predsjednika Trumpa, upozorio je zaposlenike da financijske teškoće mogu izazvati depresiju i tjeskobu, a Administracija za sigurnost prometa, odgovorna za sigurnosni pregled u zračnim lukama, izvijestila je da se broj izostanaka s posla povećao na 5 posto, s 3,3 posto na godinu, dodavši da sigurnosni standardi nisu ugroženi.

Pogođen je i turizam, koji donosi oko 18 milijuna dolara na dan u 400 nacionalnih parkova. No, dok su neki parkovi ostali bez nadzora, a brojne su usluge obustavljene, restorani, hoteli i lokalne trgovine gube klijentelu.

Za 800 tisuća službenika posljedice djelomične blokade administracije nisu zanemarive. Prema podacima agencija za nekretnine, ti zaposlenici imaju oko 438 milijuna dolara mjesečnih obveza za najamnine ili otplatu hipoteka, a u nekim dijelovima Washingtona, gdje živi oko 20 posto službenika, restorani su prazni, taksiji ne voze, a prometne gužve gotovo su potpuno nestale.

Trump razmatra i mogućnost proglašavanja izvanrednog stanja koje bi mu omogućilo financiranje izgradnje zida tako da zaobiđe Kongres, no on je u subotu rekao za Fox News da bi više volio da demokrati krenu u akciju, dodavši da čeka u Bijeloj kući i daje spreman na postizanje dogovora.

Demokrati koji zid smatraju neefikasnim, zastarjelim odgovorom na složeni problem, donijeli su nekoliko zakona u Zastupničkom domu koji bi omogućili deblokadu vlade bez financiranja zida, ali ih je Senat, koji kontroliraju republikanci, ignorirao.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Iz Svijeta

Porast broja tražitelja ‘azila’ u Njemačkoj

Objavljeno

na

Objavio

Krajem prošle godine u Njemačkoj je boravilo 1,8 milijuna osoba koje su u ovoj zemlji zatražile zaštitu od progona, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.

„U Njemačkoj je 31. prosinca 2018. boravilo 1,8 milijuna osoba koje su ovdje zatražile zaštitu što je 101.000 ili oko 6 posto više nego 2017.“, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Godišnji porast broja tražitelja azila se tako nakon 2015. i 2016., godina najsnažnijeg priljeva izbjeglica, stabilizirao „na niskoj razini“, kako se kaže u priopćenju.

Najveći dio od 1,8 milijuna osoba je u Njemačku stigao nakon 2014.

Od ovog broja najveći broj osoba uživa status priznatog izbjeglice ali na ograničeno vrijeme (888 tisuća) što znači da njihov status ističe kada prestanu i razlozi zbog kojih je izbjeglički status priznat (npr. završetak rata).

Azil na neograničeno vrijeme je priznat kod 266 tisuća a u 177 tisuća slučajeva je zahtjev odbijen. Najviše osoba s priznatim izbjegličkim statusom dolazi iz Sirije iza koje slijedi Irak i Afganistan.

Najviše osoba s odbijenim statusom dolazi iz Iraka, Afganistana i Srbije pri čemu je broj tražitelja azila sa zapadnog Balkana u stalnom padu u posljednje tri godine otkako je Bundestag ove zemlje proglasio zemljama sigurnog porijekla čime je mogućnost stjecanja azila svedena na minimum.

U isto vrijeme je porastao broj podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske i Irana.

(Hina)

 

Željko Glasnović: Migrantski val se zahuktava (VIDEO)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Rusija Turskoj nudi svoje nadzvučne lovce Su-35

Objavljeno

na

Objavio

Borbeni zrakoplov Su-35S generacije 4++ je nadzvučni borbeni zrakoplov, koji se pojavio 19. veljače 2008. godine.

Sergej Čemezov, direktor državne tvrtke Rostec, izjavio je u četvrtak kako je Rusija spremna prodati Turskoj borbeni zrakoplov Su-35.

On je na konferenciji za medije govorio o vojno-tehničkoj suradnji dvije euroazijske države, prenose agencije.

Službenoj Ankari je predložio kupovinu borbenog zrakoplova ruske proizvodnje.

“Ako naše turske kolege izraze interes, mi smo spremni razgovarati o isporuci Su-35”, rekao je Čemezov.

Zrakoplov Su-35 je višenamjenski borbeni lovac ruske kompanije Suhoj.

Osam tona bombi i raketa

U srijedu je glasnogovornik američkog State Departmenta u pismenom priopćenju objavio kako Turska ne može ostati u programu američkog borbenog zrakoplova F-35, zbog kupovine ruskog sustava raketne obrane S-400.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Sjedinjene Američke Države da ponovo razmotri odluku o isključivanju Turske iz ovog programa.

Borbeni zrakoplov Su-35S generacije 4++ je nadzvučni borbeni zrakoplov, koji se pojavio 19. veljače 2008. godine, navodi ruska agencija Tass.

On je varijanta zrakoplova Su-27, težak je 19 tona, razvija maksimalnu brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima posadu od jednog pilota.

Naoružan je, između ostalog, 30-milimetarskim avionskom strojnicom te do osam tona raketa i bombi raznih tipova (po potrebi), raspoređenih na 12 nosača ispod krila.

 

Bugarska kupuje američke borbene zrakoplove F-16 Block 70

 

 

 

Bijela kuća: Turska kupnjom ruskog sustava otpala iz programa F-35

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari