Connect with us

BiH

Blokiran izbor gradonačelnika Sarajeva, teške optužbe na račun SDA

Objavljeno

-

Izbog nove gradske uprave Sarajeva i imenovanje Bogića Bogićevića na dužnost gradonačelnika blokirali su u srijedu zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u gradskom vijeću, što je pokrenulo optužbe o pokušaju “kupnje” glasova da bi se osigurao novi mandat dosadašnjem gradonačelniku.

Nova gradska uprava trebala je biti konstituirana izborom predsjednika Gradskog vijeća, a nakon toga je trebalo birati gradonačelnika i njegova dva zamjenika.

No na sjednici vijeća ispostavilo se kako je odjednom nestala ranije najavljena većina od 18 zastupnika okupljenih oko Socijaldemokratske partije (SDP BiH), stranke Narod i pravda (NiP) i Naše stranke (NS).

Gradsko vijeće čini ukupno 28 zastupnika koji se biraju neizravno iz sastava vijeća četiri općine koje čine glavni grad BiH.

Nakon lokalnih izbora u studenome koalicija SDP-NiP-NS dobila je većinu u tri od četiri općine pa je tako osigurala 18 zastupnika u Gradskom vijeću, no tijekom glasanja za predsjednika tog tijela ispostavilo se kako je riječ o nesigurnoj većini.

Kandidat te koalicije za predsjednika Gradskog vijeća Jasmin Ademović (NiP) dobio je 14 od 15 glasova koliko je potrebno za izbor, dok je samostalni vijećnik Srđan Srdić, koji je zapravo blizak SDA, dobio 11 glasova, a pritom je značajan broj glasačkih listića bio nevažeći. Odmah nakon glasanja dio zastupnika napustio je sjednicu, a dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je kako ju je morao prekinuti “da bi se izbjegao cirkus”.

No zastupnik Naše stranke Nihad Uk odmah je pred novinarima ustvrdio kako je ovakav razvoj događa rezultat političke korupcije.

“Počele su trgovine. Na ovaj se način pokušava ostaviti prostor da SDA ‘kupi’ neke vijećnike i da Abdulah Skaka ostane gradonačelnik”, kazao je Uk navodeći kako su mu neki vijećnici izrijekom potvrdili da ih zovu ljudi iz SDA, vrše na njih veliki pritisak i pokušavaju ih uvjeriti da podupru Skaku.

Gavrić je kazao kako žali zbog ovakvog razvoja događaja te da se nada da će sve ipak biti riješeno u idućih sedam dana.

SDP je ranije odlučio kako će kandidat za gradonačelnika Sarajeva biti Bogić Bogićević, član posljednjeg sastava Predsjedništva SFRJ, koji je 1991. svojim glasom spriječio da tadašnja JNA izvede vojni udar i onemogući osamostaljenje Slovenije i Hrvatske.

Bogićević je osoba koja u BiH uživa nepodijeljeni ugled i poštovanje pa se njegovoj kandidaturi nisu otvoreno usprotivili ni pripadnici SDA, no čini se da ipak rade sve ne bi li zadržali svog dosadašnjeg gradonačelnika Skaku.

Ukoliko bi za predsjednika Gradskog vijeća bio izabran Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, onda Bogićević ne bi mogao biti gradonačelnik jer gradski statut predviđa da na te dvije dužnosti ne mogu biti izabrane osobe iste nacionalnosti. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas