Connect with us

Blokiran rad Doma naroda zbog bojkota bošnjačkih izaslanika

Objavljeno

on

Predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke prognanike iz istočne Bosne su ultimativno zatražili od bošnjačkih zastupnika u Domu naroda da po svaku cijenu spriječe usvajanje novog zakona o prebivalištu, koji je ranije prihvatio Zastupnički dom

[dropcap]S[/dropcap]jednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, na kojoj je jučer trebao biti potvrđen novi zakon o prebivalištu građana ove zemlje, morala je biti otkazana jer se nije pojavilo troje od pet zastupnika iz Kluba bošnjačkog naroda koji su tako proveli zahtjev nekoliko nevladinih udruga da se na svaki način spriječi izmjena postojećih liberalnih zakonskih odredbi kojima je regulirano pravo na prijavu prebivališta.

Na sjednicu nisu došli izaslanici SDA, dok su se pak pojavili zastupnici SDP-a koji tako riskiraju da ih se proglasi nacionalnim izdajnicima, prenosi Večernji list.

Predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke prognanike iz istočne Bosne su ultimativno zatražili od bošnjačkih zastupnika u Domu naroda da po svaku cijenu spriječe usvajanje novog zakona o prebivalištu, koji je ranije prihvatio Zastupnički dom.

Prijetnje su uz bošnjačke izaslanike zbog zakona dobili i hrvatski i srpski izaslanici. Novim je zakonom predviđena obveza prilaganja dokumenata kojima bi se potvrdila pravna osnova za prijavu prebivališta odnosno dokazalo vlasništvo, ili pravo na korištenje kuće, ili stana, što sada nije slučaj.

Slično odredbama zakona o prebivalištu u Hrvatskoj, i policija u BiH dobila bi ovlasti odjaviti iz popisa prebivališta one osobe za koje se utvrdi da ne stanuju na adresi na kojoj su se prijavili. Zakon je predložilo Ministarstvo civilnih poslova BiH uz objašnjenje kako je to sukladno europskoj praksi, no bošnjačke udruge vjeruju kako je on usmjeren, prije svega, protiv njihovih sunarodnjaka koji su se prijavili na teritorij Republike Srpske s nakanom da tamo i glasuju na izborima najavljenim za listopad.

“Svatko tko bude podržao ovaj zakon, platit će političku cijenu jer on doslovno kriminalizira slobodu kretanja građanima nesrpske nacionalnosti u RS-u”, ustvrdio je koordinator udruge “1. mart” Emir Suljagić.

Udruga kojoj je na čelu 2013. godine započela je kampanju masovnog prijavljivanja bošnjačkih prognanika u općinama na teritorij RS-a s ciljem utjecanja na rezultat jesenskih općih izbora.

Sjednici je nazočio zastupnik SDP-a Mehmed Bradarić, koji je konstatirao kako nakon pravorijeka Ustavnog suda nema osnova za daljnje osporavanje zakona te kako ga je stoga spreman podržati.

“Blokada Doma naroda državnog parlamenta nije dobra i nije u redu, ona u načelu znači blokadu države. Oni koji su to kreirali morat će objasniti javnosti zašto to rade”, izjavio je Bradarić.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari