Connect with us

Iz Svijeta

BMW će na dva dana oko brexita zatvoriti tvornicu u Oxfordu

Objavljeno

-

Njemački proizvođač automobila BMW zatvorit će svoju britansku tvornicu u Oxfordu na dva dana oko datuma brexita, rekao je u utorak jedan od čelnika tvornice, nagovjestivši kaos u gospodarstvu uoči tog roka.

“Poduzeli smo prvi konkretni korak kako bi prekinuli proizvodnju vozila 31.listopada i 1. studenoga u našoj tvornici u Oxfordu”, rekao je Nicolas Peter, financijski direktor BMW-a novinarima tijekom izložbe autombila u Frankfurtu.

Ta odluka je donesena zajedno s dobavljačima kako bi se “osigurala logistička sigurnost tvornice iz koje izlaze modeli marke Mini”, precizirao je.

Unatoč nizu neuspjeha u britanskom parlamentu, premijer Boris Johnson je u utorak ponovio da neće tražiti novu odgodu brexita, predviđenog za 31.listopada.

BMW se treba, kao i drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, pripremiti na brexit bez sporazuma.

Za svoju tvornicu u Oxfordu tvrtka ima više planova, a jedna od alternativa je ukinuti jednu proizvodnu liniju bez obzira na mogući pad proizvodnje.

U slučaju nepostizanja sporazuma, na snagu će stupiti carinska pravila WTO-a, što znači lošiju situaciju od postojeće, pa ćemo morati podići cijene na raznim tržištima, čime će se smanjiti prodaja, a time i proizvodnja, objasnio je financijski direktor.

Ostali proizvođači su već upozorili na drastične posljedice u slučaju brexita bez sporazuma.

U srpnju je francuski proizvođač automobila PSA naveo da je spreman u slučaju takvog scenarija premjestiti britansku tvornicu Ellsmere Port u kontinentalnu Europu, rekao je šef Carlos Taveres u razgovoru za Financial Times. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas