Connect with us

Iz Svijeta

Bobice koje vam mogu spasiti život

Objavljeno

-

Lijekovi koje možemo naći u prirodi šareni su i sitni baš kao i oni koje nude farmaceuti. No, u prirodi su lijekovi zapakirani u sitnim voćnim bobicama koje su iznimno ukusne i nemaju nikakve neugodne nuspojave.

Borovnica

Borovnice su prepune fitonutrijenata. Sadrže elaginsku kiselinu, katehine, antocijanine i salicilnu kiselinu. Borovnice su zapravo prirodni aspirin. Da, sljedeći put kada budete imali glavobolju, samo pojedite borovnice! Pomažu i pri smanjenju broja proteina koji se dovode u vezu s bolestima mozga kao što su Alzheimer i Parkinsonova. Sprečavaju i opasne neurološke poremećaje.

Kupina

Kupine sadrže vrlo važnu hranjivu tvar poznatu pod imenom – elagična kiselina. Ona štiti stanice kože od štetnih UV zraka. Usporava i raspadanje kolagena u koži. Jedete li ih često nećete se tako lako naborati.

Ribizla

Ribizle su posebno cijenjene jer sadrže gama-linoleničnu kiselinu. Ova kiselina zaustavlja alergijsku reakciju koju tijelo pokrene kako bi izoliralo stane tvari kao što je pelud. Jedete li ribizle smanjit ćete svrbež u očima i začepljenje sinusa.

Malina

Maline također djeluju poput aspirina. Jedući maline možete izliječiti glavobolju, jer sadrže bitan spoj koji učinkovito smanjuje bol i upale, čak i bolje od aspirina. Pojedini nutrijenti u njima štite stanice od onečišćujućih tvari koje se nalaze u prerađenoj hrani i duhanskom dimu.

Jagoda

Jeste li znali da jagode sadrže više vitamina C nego naranče? Zovu ih i tvornice antioksidanasa, a jedući ove bobice spriječit ćete artritis, gubitak pamćenja, različite oblike raka i bolesti srca. Osim toga one su tako slasne sa šlagom – samo neka bude bez šećera.

net.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari