Connect with us

BiH

Bogić Bogićević budući gradonačelnik Sarajeva

Objavljeno

-

Istaknuti bosanskohercegovački političar Bogić Bogićević prihvatio je ponudu da postane novi gradonačelnik Sarajeva nakon izbora na kojima su vlast u većini općina tog grada preuzele stranke okupljene u liberalno-lijevu koaliciju, potvrdila je u petak iz Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH).

“Čovjek, državnik, socijaldemokrat koji je u prvi plan stavljao dobrobit svih ljudi tijekom cijele političke karijere, dugogodišnji član i dužnosnik SDP-a sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Socijaldemokratske partije da upravo on bude kandidat za prvog čovjeka glavnog grada Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju stranke.

Bogićevićevićeva politička karijera počela je još u bivšoj Jugoslaviji kada je izabran i za člana Predsjedništva SFRJ iz BiH.

Upravo je njegov glas presudio da se onemogući pokušaj vrha tadašnje JNA da 1991. ishodi prograšenje izvanrednog stanja u zemlji pred raspadom i da na taj način spriječi osamostaljenje njenih republika pa tako i Hrvatske.

Nakon što se bivša država raspala Bogićević se vratio u Sarajevo i tamo proveo cijeli rat, a nakon njega bio je istaknuti dužnosnik u SDP-u, no proteklih se nekoliko godina nije aktivno bavio politkom.

Bogićevićevo imenovanje za gradonačelnika Sarajeva sada je stvar procedure koja će potrajati. Za razliku od ostalih jedinica lokalne samouprave gradonačelnik Sarajeva bira se neizravno, većinom glasova zastupnika u gradskom vijeću.

To će se vijeće pak formirati nakon što se konstituiraju nove skupštine četiri gradske općine, na temelju rezultata izbora provedenih 15. studenog.

Svako općinsko vijeće bira po sedam zastupnika u gradsko vijeće.

U tri od četiri sarajevske općine pobijedila je koalicija koju uz SDP čine Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), dok je Stranka demokratske akcije (SDA) pobijedila u samo jednoj općini. Sarajevom je do sada vladala većina okupljena oko SDA, koja je i postavila svog člana Abdulaha Skaku za gradonačelnika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari