Connect with us

BiH

Bogićevićevo drugo ‘ne’, prekršen Statut jer u vodstvu nema Hrvata

Objavljeno

-

Neiskrena igra ili politička saga s definitivnim odbijanjem Bogića Bogićevića da se nađe na čelu Sarajeva imat će više repova, ne samo zbog nesložne aktualne vlasti nego zbog drugih kadroviranja, ali i kršenja Statuta glavnoga grada BiH, piše Večernji list BiH.

Opsjena susretišta civilizacija ili europskog Jeruzalema, kako se voljelo tepati Sarajevu, preko noći je nestala, a jedino što je ostalo konstanta jest žestoka borba za vlast SDA i njegovih otpadnika pojačanih navodnim socijaldemokratima, koji se u temeljnim smjernicama razlikuju samo po ambicijama s upravljanjem resursima, a gotovo nimalo u ideološkim pitanjima.

Neće biti maneken

Čak i njegove bolje poznavatelje, blago rečeno, “iznenadilo” je pristajanje Bogića Bogićevića da se nađe u ulozi eksponenta jedne od probošnjačkih politika, jer je vrlo teško reći koja je manje zelena od mogućih opcija.

Pa ipak, nakon što su podzemnim igricama pokušali ugurati srpskog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, Bogićević je shvatio kako je pogriješio pa je odlučio sačuvati vlastito dostojanstvo.

Koliko god je zbog okolnosti teško usporedivo stanje od prije 30-ak godina, Bogić Bogićević našao se u sličnoj dvojbi kao kada je rekao prvi put “ne” većinskom Miloševićevu nacionalizmu.

U biti, to je sada ponovio većinskom bošnjačkom jer bi, u slučaju pristajanja na ovakav aranžman, bio samo maneken većinskog nacionalizma.

Uostalom, taj se nacionalizam najbolje vidi u pogledu prema drugim dvama narodima gdje su sve stranke, bile one vlast ili oporba u Gradu Sarajevu, na identičnoj liniji.

Iako su jednoglasno, nakon jednoga poigravanja, ipak izglasali da Bogićević bude novi gradonačelnik, on je to rezolutno odbio opisavši taj čin i raspravu koja je prije toga vođena “bespredmetnima”.

U pismu koje je uputio predsjedniku Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću, Bogićević je podsjetio kako je prije dva dana jasno kazao da ne želi biti gradonačelnik zbog nečasnih političkih igara koje su se povele nakon što je istaknuta njegova kandidatura.

– Jako je nekorektno što ni jednom riječju nitko na sjednici nije ni spomenuo moje neopozivo povlačenje kandidature – napisao je Bogićević.

Poručio je gradskim vijećnicima kako bi bilo pošteno da su oni prihvatili odgovornost za sve što ga je potaknulo da sam povuče svoju kandidaturu, a ne da ga ponovno pozivaju da se očituje o nečemu o čemu je već rekao što misli.

Bivše uzdanice

Zanimljivo je da je na čelo Gradskog vijeća imenovan Jasmin Ademović iz Naroda i pravde (NiP), za kojega je čelnik te stranke Elmedin Dino Konaković rekao kako je genetski predodređen za tu dužnost zbog oca Kemala Ademovića, kojega se smatra Konakovićevom sivom eminencijom.

Budući da je Ademović Bošnjak, kao i zamjenica Mirela Džehverović, a Dragan Stevanović je Srbin, prekršen je Statut Grada Sarajeva. U vodstvu nema, naime, nijednog Hrvata. Kao i Konaković, stariji Ademović bio je jedna od uzdanica SDA.

Iako ga je Konaković opisao kao jednu od najčestitijih osoba, to ni blizu nije tako. Na raspolaganju javnosti još su uvijek deseci tekstova i svjedočenja koji ukazuju da je Ademović kao šef tajne bošnjačke policije AID-a naložio praćenje Joze Leutara, koji je ubijen u atentatu auto bombom, a prije toga vezivalo ga se za smaknuće Nedžada Ugljena, još jednog bošnjačkog obavještajca koji nije bio po volji SDA.

No te “genetske” predispozicije političarima i javnosti u Sarajevu nisu bile bitne.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari